Guatemalas armé sätter stopp för nederländskt abortfartyg

Guatemalas armé patrullerar hamnen i Escuintla för att övervaka trafiken till det nederländska abortfartyget som organisationen Women on Waves upprätthåller. Bild: EPA/ESTEBAN BIBA

Armén i Guatemala har stoppat ett nederländskt fartyg som skulle erbjuda kvinnor i landet medicinsk abort.

För att inte strida mot Guatemalas lagar var planen att fartyget skulle plocka upp kvinnorna i en hamn och sedan bege sig ut till internationellt vatten, knappt två mil utanför kusten, innan behandlingen genomfördes.

Under fem dagar, med start på torsdagen, skulle kvinnor erbjudas abortpiller som kan avbryta graviditeter som inte gått längre än tio veckor.

Abort är olagligt i Guatemala, såvida inte moderns liv är i fara.

I ett uttalande säger armén att de fått instruktioner direkt från president Jimmy Morales om att inte tillåta fartyget tillträde till hamnen för att plocka upp kvinnor som vill ha hjälp.

Enligt ett uttalande från organisationen Women on Waves, som ligger bakom aktionen, är det olagligt av militären att stoppa fartyget. Militären anklagas för att "hindra en laglig protest mot statens restriktioner mot kvinnors rätt till säkra aborter i Guatemala".

Varje år sker 65 000 illegala och farliga aborter i landet, enligt Women on Waves.

Organisationen har tidigare lagt till i en rad andra länder, bland annat Polen, Spanien och Portugal. Vid den senaste resan, 2012, blev de dock stoppade av flottan när de försökte lägga till i en hamn i Marocko.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning