Guardian: Plastrester i kranvatten runtom i världen

Bild: Mostphotos

Forskare har hittat mikroplaster i kranvatten på många håll i världen, rapporterar tidningen Guardian. Forskare utredde kranvatten i tiotals länder på beställning av Orb Media.

I 83 procent av de analyserade proverna hittades plastrester. Sämst var läget i USA, där det fanns mikroplaster i 94 procent av kranvattenproverna. Minst plastrester fanns det i proverna från Europa (72 procent).

I tidigare undersökningar har forskare koncentrerat sig på plastavfall i haven och det finns en teori om att människor då de äter fisk och skaldjur samtidigt får i sig mikroplaster. De färska resultaten tyder på att så kan ske även via dricksvatten.

Forskarna efterlyser mer forskning kring hur plastresterna inverkar på människors hälsa. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning