Grym sjöfartshistoria blir filmpjäs

På Nordenturné. Marc Svahnström, Jonas Kippersund, Arn-Henrik Blomqvist och Lidia Bäck är gänget bakom Vi, de drunknade. Bild: Stefan Öhberg

Tre skådespelare, över trettio olika roller och bara tre veckors repetitionstid. Snart är det premiär av Vi, de drunknade.

Det är regissören Arn-Henrik Blomqvist som gjort en filmpjäs av Carsten Jensens sjöfartsroman.

– Det är en helnordisk föreställning där filmen integreras i föreställningen, säger Arn-Henrik Blomqvist.

Premiären äger rum den 14 april på Sjöfartsmuseet i Mariehamn. Efter premiären ger teatergruppen tre föreställningar till på sjöfartsmuseet innan de drar iväg på Nordenturné.

Romanen som föreställningen baserar sig på är skriven av den danske författaren Carsten Jensen.

Den handlar om fyra generationers sjöfarare från mitten av 1800-talet fram till slutet av andra världskriget.

Romanen är över 700 sidor lång och utspelar sig i Jensens hemtrakter i sjöfartssamhället Marstal.

– Det gick inte att ha med allt. Tillsammans med Carsten var vi överens om att fokus skulle ligga på tre huvudkaraktärer, säger Blomqvist.

Totalt finns det över trettio roller med i pjäsen.

– Huvudfokus ligger på tre karaktärer, men vi spelar väldigt många olika roller, vissa har bara en eller två repliker, säger Jonas Kippersund, skådespelare i pjäsen.

Kippersund kommer från Norge och förutom honom medverkar i pjäsen åländske Marc Svahnström och Lidia Bäck från Helsingfors.

Repeterat i Helsingfors

De har precis återvänt till Mariehamn efter att ha repeterat pjäsen i Helsingfors. Nu är de inne på de sista förberedelserna innan premiären.

– Det är ett digert material vi har att göra med, totalt har vi repeterat i ungefär tre veckor, säger Svahnström.

Scenbygget kommer att vara relativt enkelt. Miljöerna gestaltas med hjälp av film som spelas upp i bakgrunden på en stor skärm.

– Vi har livemusik i form av banjo och sång också. Lidia har lärt sig spela banjo enkom för det här, säger Blomqvist.

Miljöerna har filmats av Arn-Henrik Blomqvist själv i Norden och i Italien.

Seriöst och gyckel

Han beskriver föreställningen som en blandning av seriöst drama och gyckel.

– Historien är grym, det kan man inte förbise. Men det blir också en del gyckel.

Varför den här romanen?

– Den är fantastisk och mångbottnad på många olika sätt, man ser människor grymhet mot varandra men också naturens grymhet mot oss.

Han tror att många kommer känna igen sig.

– Carsten berättade att när han rest till olika sjöfartssamhällen runt i Norden stött på folk som sagt att han skrivit om just dem, även om det utspelar sig i Marstal i Danmark.

Efter premiären ger teatergruppen tre föreställningar till på sjöfartsmuseet i Mariehamn innan de drar iväg på Nordenturné.

– Vi börjar i Stockholm på sjöfartsmuseet och far sedan vidare, säger Arn-Henrik Blomqvist.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning