Gruvarbetare vill hjälpa instängda pojkarna

En av de chilenska gruvarbetare som var fast i underjorden under 69 dagar 2010 har skickat en videohälsning till de tolv pojkarna och deras tränare som nu är fast i en thailändsk grotta.– Håll ut, säger Mario Sepúlveda i klippet.

Fakta

Det här har hänt

Den 23 juni anmäler en mamma sin son som saknad eftersom han inte kommit hem från sin fotbollsträdning. Cyklar och skor som tillhör pojkarna och deras tränare hittas utanför huvudingången till Tham Luang-grottan. En skylt utanför grottan varnar besökare för att gå in i grottsystemet under regnperioden eftersom delar av den ofta fylls med vatten.

Grottsystemet går nästan en mil in i berget. Initialt hoppades räddningsarbetare på att hitta pojkarna i en upphöjd del av grottan som kallas "Pataya Beach". Men när dykare kom fram till platsen var även den delen av grottan översvämmad. Pojkarna hittades istället 200 meter längre in i berget, ungefär 2 kilometer från huvudingången. Dessutom är de nästan en kilometer under marken.

Tre olika möjligheter att få ut pojkarna har diskuterats under veckan – låta dem dyka ut, borra ett nytt hål eller vänta tills vattnet sjunker efter regnsäsongens slut i oktober.

Pojkarna, som är i åldrarna 11–16 år, stängdes in i grottan för elva dagar sedan på grund av stigande vattennivåer. I måndags hittades de av brittiska dykare mer än fyra kilometer in i ett av landets längsta grottsystem. En ny video med pojkarna släpptes på onsdagen.

En omfattande internationell räddningsoperation utforskar nu olika alternativ för att få ut dem. Inget av dem är enkelt – precis som i fallet med gruvarbetarna som stängdes in 2010.

– Jag har inte det minsta tvivel att om thailändska regeringen ger allt som de har och gör varje mänsklig möjlig insats, så kommer räddningen att bli en framgång, säger Mario Sepúlveda i videon.

Man undersöker bland annat möjligheten att pojkarna ska bli kvar i grottan tills vattennivåerna sjunker, när regnperioden är över om cirka fyra månader. Men det finns även de som hävdar att de instängda kan vara ute om några dagar om vädret är på deras sida och vatten kan pumpas ut ur grottkomplexet. Men då måste pojkarna även lära sig att använda dykutrustning.

Enligt lokala myndigheter är det upp till räddningsteamet i grottan att bestämma om och när pojkarna kan vara starka nog att ta sig ut.

– Vårt jobb består i att fortsätta pumpa ut vatten och det är upp till laget där inne att bedöma säkerhetsnivån och om barnen kan resa säkert genom, säger Kobchai Boonarana, en företrädare för lokala myndigheter.

Räddningsteamet har inledningsvis fått arbeta i kraftigt regn som översvämmat grottsystemet, men vädret har varit relativt torrt under de senaste fyra dagarna.

Mat, vatten och vårdpersonal har skickats in till pojkarna samtidigt som vatten har pumpats ut ur tunnlarna för att underlätta räddningsinsatsen. Men meteorologer varnar nu för att mer regn väntas mellan den 7 och 12 juli.

Mario Sepúlveda, här på en bild från 2010 när han räddats upp ur en gruva där han tillsammans med 32 andra gruvarbetare under 69 dagar, vill hjälpa de thailändska pojkar som sitter fast i en grotta. Bild: TT/AP

Mario Sepúlveda, även kallad även super-Mario, bidrog till att hålla hoppet uppe i den grupp om 33 gruvarbetare som fångades under jord i Chile under närmare tio veckor innan de kunde hissa upp en efter en för åtta år sedan.

I videoklippet säger han att fotbollspojkarnas öde har berört honom såpass att han planerar att åka till Thailand för att hjälpa till.

– Jag ska se vad som är möjligt. Jag ringer någon från den chilenska regeringen för att försöka samla in pengar. Jag tycker att det är viktigt som ett land för oss att vara där, efter vad vi gruvarbetare gick igenom, säger han till nyhetsbyrån AFP.

– Jag vill gärna åka dit. Jag tycker att det är väldigt viktigt att stödja familjerna, ge dem en kram. Uppmuntrande ord är viktiga, säger han.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03