"Grundstenarna i verksamheten måste vara permanenta"

Nyckelduo. Katarina Naumanen siktar utomlands medan Joonas Rantanen vill bygga något varaktigt.Bild: Heikki Saukkomaa

HJK är, precis som på herrsidan, totalt överlägsna i maratontabellen också bland damerna. 22 FM-guld talar sitt tydliga språk men den senaste titeln blir 13 år gammal till hösten.

– Vi siktar naturligtvis högt men jag vill inte säga att guldet är det viktigaste för oss. Jag ser hellre att vi, både tränare och spelare, hela tiden tänker vad vi kan göra bättre i morgon. Att alla spelare vill utvecklas varje dag. Via det jobbet kommer också framgångarna. Men dit finns inga genvägar, åtminstone inte om man vill bygga något permanent.

Det säger HJK:s tränaren Joonas Rantanen som opererar med ett högintressant material i årets liga. Hanne Ojanperä från PK-35 och Hanna Ruohomaa från TPS är ypperliga nyförvärv som tillför ett redan bra lag den spets som behövs för att Klubi på allvar ska kunna ta upp kampen men framför allt Honka och PK-35.

– För min del började processen i fjol då jag inledde på posten. Jag och resten av lagledningen vill vara med och forma något hållbart. Något som ger kontinuitet och Klubi en chans att vara med och kämpa om guldet varje år.

– Då Klubi dominerade stort kretsade det mesta kring några spelare och ett par personer i bakgrundskrafterna som såg till att verksamheten gick runt. Jag vill skapa förutsättningar som inte är beroende av vem som leder eller spelar i laget, säger Rantanen.

Stora ord och mäktiga visioner med tanke på att resurserna inte är de allra största inom damfotbollen i Finland. Rantanen poängterar gång på gång vikten av den egna juniorverksamheten. Utan en fungerande sådan finns ingen grund att stå på.

– Två-tre spelare ur varje årskull ska ta steget upp i ligalaget. Så ser visionen ut och den jobbar vi hårt för att uppnå hela tiden. Att vi sedan har möjlighet att plocka in eller locka åt oss spelare utifrån ska ses som en bonus. Stommen måste komma från oss själva. Ett köplag ska HJK aldrig bli.

Proffsig inramning

HJK nämns i mästarspekulationerna för första gången på många år och exempelvis landslagsmålvakten Minna

Meriluoto har sagt rent ut att laget ska ta guld i år.

Tar man en titt på truppen är det lätt att slå fast att det inte är någon utopi även om Honka och PK-35 kanske har aningen mer bredd i truppen. Mittaxeln med Meriluoto-Katarina Naumanen-H-Linda Ruutu och Ojanperä är grym. Lägg till spelare som Maija Saari, Essi Sainio, Minea Lassas, Eveliina Summanen och Ruohomaa och man förstår att Klubi kan bli att räkna med.

– Vintersäsongen har gått väldigt bra. Vi kan verkligen inte klaga. Vi kör ett träningspass på morgonen varje vardag och där brukar över en tredjedel av spelarna vara med. Det är en väldigt bra procent med tanke på att nästan alla studerar eller jobbar. Ibland har procenten till och med varit uppemot 50, berättar Rantanen.

– Vi är inget proffslag men vi vill ge spelarna så proffsiga förutsättningar som möjligt.

En del spelare jobbar exempelvis fyra timmar per dag inom HJK:s populära eftisverksamhet.

– Efter det är det träning och så kommer man hem i god tid för att äta och sova. Det är en balansgång men jag är väldigt imponerad över inställningen inom laget. Vi har skoj tillsammans men är väldigt fokuserade då vi jobbar.

Fem tränare, däribland fystränare och målvaktstränare, ska se till att nivån på pass efter pass håller klassen.

– Ingen är heltidsanställd men då vi är så många involverade fungerar det. Alla vill framåt och det ger de bästa möjliga förutsättningarna.

Naumanen sneglar utomlands

Mittbacken Naumanen hör till de senaste säsongernas nyckelspelare. Den 22-åriga landslagsspelaren har fått vissa förfrågningar från utlandet och hon sticker inte under stol med att detta mycket väl kan bli hennes sista säsong i hemlandet.

– Så är det absolut. Jag är redo att ta nästa steg.

Något favoritland?

– Tidigare har jag sagt att jag vill bort från Norden då alla tycks gå till Sverige eller Norge men nu har jag ändrat mig. Vore roligt att pröva spel i något av grannländerna.

Hur ser du på HJK:s chanser i år?

– Vi ska definitivt vara med och kämpa om titeln. Truppen är starkare än förra säsongen och nyförvärven är verkligt bra. Vi är redo att utmana på allvar.

Men även om och när Naumanen sticker ska grunden HJK står på vara så solid att nivån inte sjunker märkbart.

– Spelare och tränare kommer och går. Men det ska inte inverka nämnvärt på verksamheten, säger Rantanen.

HJK:s trupp 2018:

Målvakter: Minna Meriluoto, Lotta Rosenström

Backar; Katarina Naumanen, Ella Alakomi, Tessa Auvinen, Juulia Grönlund, Eerika Hämäläinen, Rebecca Kindstedt, Maaria Roth, Maija Saari.

Mittfältare: Maiju Hirvonen, Annika Huhta, Minea Lassas, Elina Myllymäki, Hanne Ojanperä, Tessa Rinkinen, Suvi Rinkineva, Linda Ruutu, Essi Sainio, Eveliina Summanen.

Anfallare; Leila Haapea, Vilma Hakala, Laura Hyvönen, Hanna Ruohomaa, Emilia Ukkonen.

Tränare: Joonas Rantanen.

Assisterande tränare: Heidi Pihjala, Jonne Kunnas, Janne Ukkonen, Juho Illi.

Bästa målskytt i fjol:

Vilma Hakala 19.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00