Grundare till populär finsk matapp dömd i rätten

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Är det möjligt att stjäla en app som ännu inte finns? Det är det, kom tingsrätten i Helsingfors fram till under måndagen, skriver Taloussanomat.

Det finska företaget Bytebuffet ville motverka matsvinnet i samhället och höll på att utveckla en app där man kan köpa matportioner som restauranger och kaféer inte lyckats sälja. De rekryterade en person till posten som vd, men hen fick gå på grund av förtroendebrist.

Vd:n fick sparken år 2015, och lanserade senare en exakt likadan app, ResQ Club, innan Bytebuffet hann lansera sin egen måltidsapp.

Tingsrätten har nu dömt ex-vd:n för Bytebuffet, som i dag kallar sig Lunchie, till villkorligt fängelse för brott mot affärshemligheter. Ex-vd:n måste också ersätta motparten för rättegångsutgifterna, skriver tidningen.

Rätten anser att ex-vd:n kopierat konceptet och dragit nytta av Lunchies produktutveckling och framtidsplaner i sitt nya företag ResQ Club. Personen var var vd för ResQ Club, men är det inte längre.

– Fallet har varit aktuellt sedan 2016 och vi är belåtna över att ett beslut fattats i ärendet. Lunchie vann och den svarande fick sin dom, säger Lunchies vd Janne Klix i ett pressmeddelande.

ResQ Club blev snabbt framgångsrik. Över 120 000 konsumenter använde i fjol ResQ Club, som i dag också verkar i Tyskland, Sverige, Holland och Estland. År 2017 köpte de dessutom upp två konkurrenter, svenska Rädda Maten och tyska Meal Saver.

– I alla sammanhang, oavsett om det gäller att bli internationell eller något annat, har följande fråga kommit upp: "Hur är det med ResQ, de kom ut på marknaden före er". Det har påverkat allt, sade Klix till Talouselämä i somras.

I fjol hade Lunchie 304 samarbetsrestauranger i Finland och 30 stycken i Holland. Antalet användare var 29 000.

Läs också:

En kvartsmiljon räddade måltider

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning