Grova rån i Hangö – minderårig gärningsman hotade med kniv

En minderårig man rånade två butiker i Hangö på måndagen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

En ung man med kniv rånade två butiker i Hangö på måndagen. Polisen lyckades gripa mannen på tisdagen.

På måndagskvällen fick nödcentralen en anmälan om ett rån i en butik i Hangö, meddelar Polisinrättningen i Västra Nyland.

En ung man hade tagit ett 24-pack med öl och gått förbi kassan utan att betala. Han gick ut på parkeringsplatsen och drog kniv då personalen försökte stoppa honom. Efter att ha hotat personalen med kniven avlägsnade han sig från platsen.

Medan polisen var på platsen kom ett nytt larm om rån i en butik i närheten. Kännetecknen på rånaren stämde överens med gärningsmannen som låg bakom det första rånet. Mannen plockade med sig saker inne i butiken och vid kassan påpekade butiksbiträdet att han borde betala.

– Då drog han kniv och krävde att få pengarna i kassan. Pengarna fick han med sig, men inte några varor, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm som leder förundersökningen.

På kvällen letade polisen efter mannen utan resultat, men han kunde gripas på tisdagen. Mannen är minderårig, men fyller snart 18.

– Han har haft med polisen att göra förut så vi känner till honom, säger Sjöholm.

Var gärningsmannen vid sina sinnens fulla bruk?

– Eftersom han greps först i dag kan jag inte säga med säkerhet om han har varit påverkad. Det är möjligt.

Eftersom gärningsmannen använde sig av eggvapen så utreds gärningarna som grovt rån. Det strängaste straffet för grovt rån är fängelse i tio år.

– En person som är mellan 15 och 17 år kan dömas till högst tre fjärdedelar av vad en myndig person kan dömas till. Men det är upp till domstolen att ta ställning till det.

Nu börjar förhören och den tekniska undersökningen. Polisen kommer att föreslå att mannen häktas. Sjöholm tror att fallet kommer att kunna gå vidare till åtalsprövning inom några veckor.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning