Grov förvrängning av Torvalds uttalande i rysk tv

Nils Torvalds tycker att det är oroväckande att Ryssland systematiskt måste ljuga för sitt folk så att de inte ska få fel tankar i huvudet. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Den ryska tv-kanalen 5TV har grovt förvrängt SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds uttalanden i en intervju med honom. Torvalds anser att det bekräftar hans analys om situationen i Ryssland.

Den ryska 5TV-kanalen intervjuade Nils Torvalds efter att han nyligen publicerat ett videomeddelande till Rysslands president Vladimir Putin. I meddelandet påminner Torvalds Putin om att alla länder bör respektera internationella avtal och inte kränka andra länders gränser.

När intervjun publicerades visade det sig att kanalen grovt förvrängt Torvalds uttalanden i textningen. När Torvalds säger att "Ryssland av flera anledningar har svåra beslut att ta ställning till i framtiden" upplyser textningen att han "tror att vi kan ha en gemensam framtid med Ryssland".

På ett annat ställe säger Torvalds att "Finland efter andra världskriget på sätt och vis hörde till Sovjetunionens säkerhets- och intressesfär, och att det tog slut i början av 1990-talet", men i översättningen står att "Finland lämnade Ryssland efter andra världskriget".

Torvalds uttalanden och översättningen går i stick i stäv flera gånger. Ilta-Sanomat var först med att rapportera om saken.

Torvalds, som själv jobbat som journalist, tycker att översättningen är en bottennotering.

– Jag vet inte om journalisten var tvungen att göra eller om han ville göra det, men när vi talade med varandra var han jättetjomis. Att han sedan vänder på orden 180 grader är inte något som vi är vana vid, säger Torvalds.

Det här är ändå inte första gången han varit med om något dylikt. För några år sedan gav han en intervju för ett rysk medium i Tallinn som valde att förvränga hans ord. Men då var det fråga om en kort snutt.

– Det här bekräftar det jag sagt hela tiden, att Rysslands behov av att förfalska bilden av världen är så stort att man inte klarar av att citera en presidentkandidat från republiken Finland rätt. Det är ett jätteoroväckande tecken som säger något om systemet. Att man måste systematiskt ljuga om världen i alla sammanhang, säger Torvalds.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54