Grottdramat i Thailand: Detta har hänt

Thailändska marinens dykare i räddningsarbetet på lördagen. Bild: AFP/Thailändska marinen

På midsommaren försvann ett thailändskt fotbollslag. De tolv fotbollsspelarna och deras tränare hade gått in i en grotta som sedan fylldes med vatten. I nuläget har åtta av dem kunnat räddas. Här sammanfattar vi vad som har hänt.

Den 23 juni försvann tolv pojkar i åldrarna 11–16 och deras 25-årige fotbollstränare i Thailand. Utanför Tham Luang-grottornas öppning hittade man pojkarnas cyklar och skor, så man misstänkte att de tagits sig in. På grund av att monsunens ösregn börjat, och grottorna fyllts med vatten, kunde pojkarna inte ta sig ut igen.

Måndagen den 25 juni

Två dagar senare går dykare in i grottorna. På grund av häftiga strömmar kommer de inte långt. Anhöriga väntar och ber utanför.

Tisdagen den 26 juni

Följande dag har man sökt igenom ungefär 6 kilometer av den 10 kilometer långa grottan. Normalt får besökare gå endast 700 meter in i grottan, säger Damrong Hanpakdeeniyom, chef för nationalparken Tham Luang-Khun Nam Nang Noon, där grottan ligger.

– Det är väldigt mörkt och om det regnar mellan juli och december så stänger vi den. Den här gruppen gick mycket längre än vanligt.

Onsdagen den 27 juni

Fyra dagar efter att pojkarna försvunnit har man fortfarande inte hittat dem. Omkring 1 000 personer deltar i arbetet med att hitta barnen.

Räddningsarbetet går delvis ut på att försöka pumpa bort vattnet från grottan. Även dykare och flyg har satts in. Men regnet fortsätter att falla och bristen på syre i grottan försvårar sökandet ytterligare.

Trots detta säger myndigheter att de är säkra på att pojkarna kommer att hittas.

– Vi är säkra på att pojkarna fortfarande är vid livet. De har mat, de är skickliga, vi är säkra på att de är i säkerhet, säger inrikesminister Anupong Paojinda till AFP.

Torsdagen den 28 juni

Hårt regn tvingar fram paus i räddningsarbetet.

– I den nuvarande situationen är det inte möjligt att dyka in i grottan. De måste vänta tills vattnet sjunker tillbaka, säger Paojinda.

Mängder av brunt vatten strömmar in i grottsystemet och har svämmat över ytterligare en av dess kammare. Tham Luang är redan tidigare känt för att vara mycket svårt att hitta i, även för erfarna dykare.

Personal från den amerikanska flottans Navy Seal-förband, brittiska experter på grottdykningar, polis, gränsvakter och annan militär har mobiliserats för räddningsoperationen som pågår dygnet runt i området, nära gränserna till Laos och Myanmar.

Fredagen den 29 juni

Regnet lättar något, men sökandet efter pojkarna blir allt mer desperat. Dykare beskriver sökandet som att simma i kallt kaffe – sikten är bara några centimeter.

Nu har man lyckats borra ett hål och satt i gång tiotals vattenpumpar för att leda bort regnvattnet som fyllt grottorna. Man släpper också ned räddningspaket med mat, vatten och medicin – "lådor av hopp" – ner i grottorna. Andra har sökt ovan jord för att eventuellt hitta en plats där det går att borra hål i taket utan att det rasar in.

Lördagen den 30 juni

Räddningsdykare från den amerikanska flottans Navy Seal-förband har nästan lyckats nå ända fram till en förgrening inne i grottan, bara två-tre kilometer från den plats där gruppen tros befinna sig. Dykarna har placerat ut behållare med syre längs med tunnelväggarna så att de ska kunna stanna under ytan en längre tid. Tack vare pumparna har vattennivån sjunkit något.

Utanför grottlabyrinten övar sjukvårdare på medicinska insatser och evakuering i lervatten, för att vara väl förberedda om och när de saknade kan lokaliseras och föras ut. Omkring tusen thailändare jobbar med räddningsinsatsen. De får hjälp av utländska experter, bland annat från Australien, Kina och Japan.

Söndagen den 1 juli

Räddningsarbetare har kunnat sätta upp en bas djupt inne i en av grottgångarna.

– Jag känner mig gladare än på länge. Många goda tecken, säger fotbollslagets huvudtränare Nopparat Khanthavong.

Måndagen den 2 juli – pojkarna hittas

Sent på kvällen kunde Narongsak Osottanakorn, guvernör i provinsen Chiang Rai, berätta att alla pojkar hittats vid liv.

– De är alla tretton utom fara. Vi tar hand om dem på plats tills vi kan ta ut dem. Vi kommer att förse dem med mat, men det är inte säkert de kan äta ännu eftersom de inte ätit på länge.

Pojkarna hade tagit sig upp i en luftficka på en upphöjd klippformation för att undvika vattnet som svämmat in.

Tisdagen den 3 juli

Nu skickar man in mat som ska räcka i fyra månader, ifall inget av alternativen som står till buds för att få ut dem snabbt fungerar.

– Vi förbereder leverans av mer mat, tillräckligt för minst fyra månader, och ska träna alla 13 i dykning, samtidigt som vi försöker få bort vattnet, säger marinbefälet Anand Surawan.

Målet är att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare så snabbt som möjligt. Men för en van dykare tar det omkring sex timmar att ta sig ut genom den bitvis trånga, långa oh vindlande passagen, så att träna dem i att dyka kan vara ett riskabelt alternativ. Andra alternativ är att försöka borra ett hål in i grottan och evakuera den, eller att vänta tills vattnet sjunkit och det går att gå ut ur grottan.

– Det bästa vore förstås om pojkarna själv kunde gå ut ur grottan, säger den erfarna räddningsdykaren Patrik GrönqvistHBL ringer upp honom.

Man ska också dra en telefonlinje till grottan så att barnen kan få tala med sina anhöriga.

Onsdagen den 4 juli

Utmaningen om hur man ska få ut pojkarna är långt ifrån löst.

På den thailändska marinens Facebooksida släpps ett nytt videoklipp där var och en av pojkarna presenterar sig och säger att de mår bra.

Torsdagen den 5 juli

Myndigheterna jobbar febrilt med att pumpa ut vatten ur grottan med förhoppningen att nivåerna ska sjunka tillräckligt för att pojkarna ska kunna tas ut redan de närmsta dagarna. Men kraftigt regn väntas redan på söndag då man förutspår att det kan komma mer än 30 millimeter regn.

Att dyka ut med pojkarna ur grottan har setts som väldigt riskabelt. Många av dem kan inte simma och efter att ha varit instängda i grottan i över 11 dagar utan tillräkligt med mat skulle påfrestningen bli stor. Att då klara av att simma under vatten, i totalt mörker och genom väldigt trånga passager utan att få panik skulle kräva både fysisk och mental styrka.

– Det tar räddningsdykarna runt elva timmar varje gång de besöker pojkarna– sex timmar från huvudingången till den del av grottan där pojkarna är och ungefär fem timmar att ta sig tillbaka, säger Narongsak Osatanakorn till The Guardian.

Fredagen den 6 juli

En elitsoldat som hjälpt till i räddningsarbetet drunknar i grottan. Syret tog slut för honom när han var på väg ut ur grottan.

Dödsfallet illustrerar farorna i att försöka ta ut fotbollspojkarna ur det vattenfyllda grottsystemet och många ifrågasätter om det ens är görbart.

Hans uppgift var att leverera syre i grottan. Han hade inte tillräckligt med sig för att det skulle räcka för honom på vägen tillbaka.

Lördagen den 7 juli

Nu och fyra dagar framåt är förhållandena som bäst för att evakuera pojkarna från grottlabyrinten, anser ledaren för den svåra räddningsoperationen i Thailand.

Pojkarna har nu kunnat skicka handskrivna meddelanden till sina föräldrar via en dykare.

Breven som visats på militärens Facebooksida värmer de anhöriga som först fick vänta i nio dagar innan det ens kom besked om att pojkarna levde, och nu inte har någon aning om när de kan komma ut.

– Jag är så lycklig över att få se hans handstil att jag nästan gråter, säger mamman till en av pojkarna som firat sin 16-årsdag där nere i det blöta mörkret.

Även den 25-årige tränaren har skickat ut ett brev med dykare.

"Till alla föräldrar, alla barn mår fortfarande bra. Jag lovar att ta hand om barnen på bästa sätt. Tack för allt moraliskt stöd och jag ber föräldrarna om förlåtelse", skriver han.

Av oro för syrebrist inne i grottan har man velat borra lufthål uppifrån. Ett hundratal försök har gjorts men inget har brutit in i den rätta grottan. Räddningsmanskapet har ingen utrustning för att finna exakt var gruppen befinner sig.

Söndagen den 8 juli

Thailändska myndigheter har utformat en plan för hur fotbollsjuniorerna ska hämtas ur grottsystemet Tham Luang. Räddningsoperationen inleddes i morse. De hämtas ut i små grupper med syremasker som täcker hela ansiktet. Utanför väntar helikoptrar och läkare.

På söndagen leds fyra pojkar ut ur grottan och de undersöks av medicinsk personal.

Läs mer: Fyra pojkar ute ur grottan – så går det till när fotbollslaget ska räddas

Måndagen den 9 juli

Ytterligare fyra pojkar räddas ur grottan. Nu är endast fyra pojkar samt deras fotbollstränare kvar i grottan.

– Vi hade föreställt oss alla möjliga katastrofscenarier, som utrustning som går sönder och barn som grips av panik, barn som drunknade och skulle återupplivas, säger Ivan Karadzic, som deltog i räddningen av de första fyra pojkarna, till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Men det hände ingenting. Alla befann sig på sina platser och gjorde precis det de skulle.

Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut syrgastuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

Läs mer: Åtta personer har räddats ur grottan

Tisdagen den 10 juli

Thailändsk militär bekräftar det som världen hoppats på.

"Alla 12 'Vildsvin' och deras tränare har hämtats ut från grottan", står det i Facebookuppdateringen. "Vildsvinen" är namnet på deras fotbollslag.

Ännu väntar man på att tre elitsoldater och en läkare som hållit de instängda sällskap ska komma ut.

De fyra som räddades under måndagen, 12–14 år gamla, hade "mycket låg kroppstemperatur", men mår bättre redan på tisdagen, säger Jesada Chokedamrongsuk vid hälsomyndigheten till medier på ett sjukhus i Chiang Rai.

Alla åtta har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin och ingen av dem rapporteras ha feber.

Undersökningar av pojkarna visar på misstänkta infektioner. Om en till två dagar väntas svar på infektionsprover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observation.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46