Grotesk kung på turné i skärgården

Det är Teaterhögskolans andra årskurs som står för showen då Skärgårdsteatern kastar loss med Kung Ubu.Bild: Ingemar Raukola

En viss fräckhet utlovar Rasmus Slätis, årets regissör på Skärgårdsteatern.

På tisdag drar det ihop sig till premiär för Skärgårdsteatern som i år satsar på en grotesk och anarkistisk klassiker: Alfred Jarrys Kung Ubu, vars titelfigur är en elaking till erövrare och envåldshärskare – men också vulgär och infantil.

För skärgårdsteatern blir det tredje gången Ubu står på repertoaren, denna gång i det som beskrivs som "en lekfull, musikalisk satir om bottenlöst frosseri och maktspel". På scen står 12 unga skådespelarstuderande från Teaterhögskolan.

Regissören Rasmus Slätis berättar för HBL att Kung Ubu har en speciell plats i hans hjärta.

– När det blev klart att jag skulle göra Skärgårdsteatern var det den här pjäsen som kom upp i mitt huvud, för jag var med om att göra den 1996 som 13-åring med Seija Metsärinne. Det var en fantastisk upplevelse som bidrog till mitt karriärsval.

Vad är det du tycker om i den?

– Jag älskar fräckheten – men också obegripligheten. På något sätt handlar den ändå om att använda fantasin och låta den lösa saker.

– Vi försöker ändå tänka på i vilket sammanhang vi gör den här föreställningen. De som besöker Skärgårdsteatern är sommargäster och lokalbor i alla åldrar och det har vi beaktat i förhållande till det groteska. Men samtidigt är det något vi också försöker ta vara på – så vi är lite fräcka.

Premiär blir det tisdagen den 26 juni i Spjutsynd, Byarsborg. Därefter fortsätter turnén längs kusten för att avslutas i Barösund den 22 juli. Hela turnéplanen kan läsas på skargardsteatern.fi.

Fem saker att komma ihåg när du ansöker om konsumtionskredit:

Ett lånebeslut från en ansvarsfull långivare är en försäkran om att du vågar ta lånet och att det inte kommer att leda till problem. Det viktigaste för konsumenten är att den egna ekonomin klarar av att betala tillbaka lånet. En ansvarsfull långivare tar hänsyn till detta. Fastän räntesatserna verkar svåra att förstå, lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid långivarens ansvarsfullhet. 20.7.2018 - 00.00