Grönt på spett

Vegetariska spett med stekt polenta. Bild: TT

Vegetariska spett passar utmärkt på grillen i sommar. Den stekta polentan som alternativ till ris eller potatis ger maträtten extra finess.

Grönsaksspett med stekt polenta

För 4 personer, 25 minuter + tid för polentan att stelna

Till spetten:

4 kalla kokta potatisar

4 stora champinjoner

1 röd paprika

1 zucchini

1 rödlök

1 bit kokt rotselleri

salt och peppar

1 tsk rökt paprikapulver

Till polentan:

3 dl polentagryn

1 liter vatten

1 tärning grönsaksbuljong

rapsolja

Att äta till:

gröna bönor

blandad sallad

Gör så här:

1. Koka upp vatten och en tärning grönsaksbuljong. Tillsätt polentagrynen. Sänk värmen och sjud samman en polentagröt under omrörning. Efter fem minuter tippas gröten upp på ett fuktat fat och breds ut med baksidan på en vattensköljd sked. Låt polentan svalna.

2. Potatis och rotselleri måste förkokas. Övriga grönsaker sköljs och delas i lagom stora bitar. Trä upp allt på träspett. Pensla med olja och krydda med salt, peppar och rökt paprikapulver. Stek spetten i ugnen på 200 graders värme i10 minuter, alternativt grilla.

3. Skär polentan i bitar och stek i enbart rapsolja. Beräkna stektiden till en dryg minut per sida. Lägg upp polentan med spetten ovanpå. Bjud på blandad sallad och lättkokta gröna bönor till.