Grönt nytt år

Ett hållbart mål för 2018 är att införa flera vegetariska dagar i veckan. Genom att välja närodlade växtproteiner och grönsaker stöder man samtidigt lokala producenter.

Nu är det hög tid att stifta närmare bekantskap med den smak- och proteinrika inhemska bondbönan, som finns i flera olika former: som kross, färs, bullar och biffar.

Våra inhemska rotsaker är granna och goda, vitamin- och mineralrika men energisnåla, nyttiga fiberkällor och dessutom billiga. Låt dem få huvudrollen i soppan som kan piffas upp med ingefära, apelsin och kryddor.

Recepten är skrivna av Elisabeth Eriksson och Ann-Louise Ahrenberg på Finlands svenska Marthaförbund

Bondbönebolognese

Trött på köttfärs? Det går lika bra att göra pastasåsen av bondbönekross, som får sin smak av farinsocker, palsternacka, vitlök och traditionella kryddor som basilika och oregano. Bild: Karin Lindroos

1 dl kross på bondböna

4 dl vatten

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 bit palsternacka

1 bit rotselleri

500 g tomatkross

2 msk olja

1 tsk farinsocker

1 tsk balsamvinäger

2 tsk basilika

1 tsk oregano

Koka upp vattnet och blötlägg bondbönekrosset i vattnet i 20 minuter. Sila bort vattnet om det inte sugits upp av krosset.

Skala rotfrukter och lök. Finhacka lök och tärna rotsakerna fint eller riv grovt på rivjärn.

Fräs rotsaker och lök i olja. Tillsätt bondbönekrosset, tomatkross och kryddor.

Låt puttra i 20 minuter. Servera till pasta. 

Snabblimpa

Snabblimpan är bakad på surmjölk och innehåller både havrekli och rågmjöl. Den håller sig saftig i ett par dagar. Bild: Karin Lindroos

4 dl surmjölk

1 dl sirap

2 tsk matsoda

1 tsk salt

4 dl vetemjöl

1/2 dl havrekli

2 dl rågmjöl

1 + ½ dl solrosfrön

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner surmjölk och sirap. Konsistensen ska vara som en gröt. 

Häll i en smord brödform, strö på en halv dl solrosfrön och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50–60 minuter.

Låt brödet dra ett par timmar innan du skär upp det. Brödet håller sig saftigt i ett par dagar. 

Morotssoppa med apelsin

Morotssoppan får sin härliga färg delvis av tandorikryddan. Den innehåller också apelsin och naturliga växtproteiner från bondbönekross. Bild: Karin Lindroos

500 gram morot

1 dl bondbönekross eller röda linser

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 bit ingefära, cirka 30 gram

1 liter grönsaksbuljong

1 tsk tandori eller annan kryddpasta

saften av en apelsin

skalet av en apelsin

2 msk olja

½ tsk spiskummin

½ tsk gurkmeja

(timjan)

Skala morötter och lök och skär i mindre bitar. Skala vitlöken.

Hetta upp olja i kastrull, tillsätt spiskummin och gurkmeja. Tillsätt lök och morot och fräs en stund.

Häll över av grönsaksbuljongen så att det täcker grönsakerna. Tillsätt det sköljda bondbönekrosset eller linserna. Låt koka under lock tills allt är mjukt. Tillsätt vätska under koktiden.

Mixa soppan till en slät puré och tillsätt apelsinsaft och -skal. 

Rödbetssoppa med hummus

Rödbetssoppa. Bild: Karin Lindroos

500 gram rödbeta

200 gram morot

1 stor rödlök

1 bit fänkål (100 gram)

1 dl bondbönekross

1 liter grönsaksbuljong

1 röd paprika

1 lagerblad

2 msk rybsolja                  

3 timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan

1–2 msk vinäger

Skala rotsakerna och löken och tärna. Fräs i en skvätt olja i stor kastrull. Tillsätt buljongen.

Skölj bondbönekrosset tills allt skum försvinner. Tillsätt i den kokande soppan. Tillsätt lagerblad och timjan. Låt småkoka i en timme. 

Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt i soppan till sist. Låt koka ytterligare cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt. Ta ut timjankvistar och lagerblad.

Mixa soppan till en slät puré och smaka av med vinäger och eventuellt lite salt och peppar. Servera med hummus. 

Hummus

2 dl kokade kikärter eller bondböna

1 msk tahini

1 dl persilja

3 msk olivolja

1 msk citronsaft

en skvätt vatten

Mät upp alla ingredienser i ett litersmått. Kör med stavmixer tills det blir en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Servera till soppa. 

Snabb kålgryta

Kålgryta. Bild: Karin Lindroos

1 förpackning härkis (250 g)

1 msk olja

1 lök

500 g vitkål

2 klyftor vitlök

2 morötter

1 tärning eko grönsaksbuljong

2 dl vatten

2 tsk timjan, oregano eller mejram

1 lagerblad

2 tsk sirap

salt och svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skiva tunt. Skär vitkålen i bitar.

Fräs vitkål, morot och lök i olja tills de blivit lite mjuka, cirka 5 minuter på svag värme.

Tillsätt kryddor, härkis och vatten. Låt småkoka i 10 minuter.

Smaka av med sirap, salt och peppar. Servera med rårörda lingon och eventuellt kokt potatis. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33