Grönt ljus för vissa viruslättnader i Danmark

Danskar testas för covid-20 i Ishoej. Bild: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

En boost för ekonomin – men också väntat hårt tryck på sjukvården. Danmarks regering går "precis så långt" den kan när smittskyddsrestriktionerna lyfts gradvis. Den borgerliga oppositionen är kritisk.

Öppningen inleds på måndag och berör bland annat butiker, skolor i vissa delar av landet samt kultur- och idrottsverksamhet. Täta covidtester ingår i strategin.

– Regeringen har gått precis så långt som hälsomyndigheter bedömer att man kan utan att förlora kontroll över epidemin, säger justitieminister Nick Hækkerup (S) efter att beslutet fattats.

Ställningstagandet får konsekvenser på flera plan i samhället. Att butikerna öppnar väntas boosta den danska ekonomin med över 2 miljarder danska kronor i månaden, enligt finansdepartementet. Men samtidigt väntas sjukhusinläggningarna gå upp, från nuvarande 247 fall till omkring 880 i april.

– Mer aktivitet betyder att fler blir smittade och således fler sjukhusinläggningar, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Följer expertråd

Regeringen har följt en expertgrupps råd om en gradvis öppning av samhället, betonar Sofie Carsten Nielsen, partiledare för Radikale Venstre, som är ett av S-regeringens stödpartier.

– Vi önskar alla att allt ska kunna öppna så snabbt som möjligt, men det vore oansvarigt att köra över ett så omfattande expertarbete, som vi själva har bett dem ta fram, säger Carsten Nielsen.

Endast de tre stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten samt Alternativet satt under onsdagsmorgonen i möte med regeringen om viruslättnaderna.

Vill öppna mer

Under tisdagskvällen lämnade de borgerliga oppositionspartierna Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Nye Borgerlige förhandlingarna. Partierna vill se en mer omfattande öppning av samhället.

– Vi har suttit i diskussioner med regeringen i över sex timmar och lagt fram våra synpunkter, men har fått veta att de inte är i linje med regeringens åsikter. Vi vill öppna mer (än var regeringen vill). Och det var därför vi uppmanades att gå, säger Venstreledaren Jakob Elleman-Jensen.

Regeringen tillbakavisar uppgifterna och hävdar att exempelvis Venstre självmant lämnade förhandlingarna.

Expertgruppen anser bland annat att det kan ske regionala öppningar av gymnasie- och folkhögskolor och att varuhus som är mindre än 5 000 kvadratmeter kan få slå upp portarna. Experterna vill även tillåta aktiviteter och föreningsliv som kan bedrivas utomhus – åtgärder regeringen nu beslutat om.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning