Grönsakssoppa med basilikapesto
Basilikapesto blir den gröna pricken över i, när den mustiga grönsakssoppan serveras för kalla händer och fötter.
200 g kålrot
200 g rotselleri
200 g morot
200 g potatis, vinterpotatis
1 gul lök
200 g blomkål
12 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk basilikapesto
salt och svartpeppar
Att äta till:bröd
färskriven parmesanost
färsk basilika
Gör så här:1. Skala kålrot, rotselleri, morot, potatis och lök. Skär de hårda rotsakerna, utom potatisarna, i centimeterstora bitar. Hacka löken ganska grovt. Skär ned blomkålen i små buketter.
2. Koka upp vatten och grönsaksfond. Lägg i kålrot, rotselleri och morotsbitar och låt dem koka sakta i 10 minuter. Riv potatisen grovt. Blanda ned potatisrasp och gul lök i soppan och låt sjuda 5 minuter till. Avsluta med blomkålsbuketter och pesto. Sjud ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med svartpeppar. Salta ytterst sparsamt, eftersom pesto och ost bidrar med salt.
3. Servera soppan med gott bröd och färskriven parmesanost bredvid. Toppa soppan med basilika för ett vackert utseende och god smak.