Grönsakssoppa med basilikapesto

Grönsakssoppa med basilikapesto är en soppa att njuta av med gott bröd. Lätt att laga och lika välkommen i veckan som till helgens mer festliga måltider. Bild: TT

Basilikapesto blir den gröna pricken över i, när den mustiga grönsakssoppan serveras för kalla händer och fötter.

För 4 personer, 35 minuter

200 g kålrot

200 g rotselleri

200 g morot

200 g potatis, vinterpotatis

1 gul lök

200 g blomkål

12 dl vatten

2 msk koncentrerad grönsaksfond

3 msk basilikapesto

salt och svartpeppar

Att äta till:

bröd

färskriven parmesanost

färsk basilika

Gör så här:

1. Skala kålrot, rotselleri, morot, potatis och lök. Skär de hårda rotsakerna, utom potatisarna, i centimeterstora bitar. Hacka löken ganska grovt. Skär ned blomkålen i små buketter.

2. Koka upp vatten och grönsaksfond. Lägg i kålrot, rotselleri och morotsbitar och låt dem koka sakta i 10 minuter. Riv potatisen grovt. Blanda ned potatisrasp och gul lök i soppan och låt sjuda 5 minuter till. Avsluta med blomkålsbuketter och pesto. Sjud ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med svartpeppar. Salta ytterst sparsamt, eftersom pesto och ost bidrar med salt.

3. Servera soppan med gott bröd och färskriven parmesanost bredvid. Toppa soppan med basilika för ett vackert utseende och god smak.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning