Grönsakspasta med mozzarella

Grillade grönsaker och smält, trådig mozzarella gör den här pastan till en riktig hit. Bild: Björn Tesch/TT

Mozzarella är en krämig, mild italiensk färskost. Får den bara smälta lite förgyller den en hel pastarätt.

För 4 portioner, 40 minuter

salt

2 paprikor, röda eller gula

2 små (à 200 g) squash

olja till stekning

4 klyftor vitlök, hackade

150 g marinerade kronärtskockor, delade eller kvartade

1/2 dl goda oliver, urkärnade

4 portioner gemelli eller annan pasta

ca 1/2 citron, saften

salt, nymalen svartpeppar

2 (à 125 g) mozzarellaostar

1 kruka basilika, bladen

2 msk pinjenötter, rostade

nyriven parmesanost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull.

2. Lägg paprikorna i en papprad form och baka dem i ugnen tills skalet blir svart och blåsigt, cirka 20 minuter. Ta ut och lägg i en skål med plast över.

3. Skölj och skiva squashen. Stek den i omgångar i olja i en stor stekpanna till fin färg. Ta upp ur pannan. Dra skinnet av paprikan, kärna ur den och skär i bitar.

4. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Spara någon deciliter av pastavattnet.

5 Lägg tillbaka squashen i pannan och fräs med vitlök, paprika, kronärtskocka och oliver. Häll av pastan och vänd ned den i pannan tillsammans med mozzarellan riven i bitar. Späd vid behov med pastavatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Riv över basilikablad.

6. Servera pastan med riven parmesanost och pinjenötter.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning