Grönsakspasta med mozzarella

Grillade grönsaker och smält, trådig mozzarella gör den här pastan till en riktig hit. Bild: Björn Tesch/TT

Mozzarella är en krämig, mild italiensk färskost. Får den bara smälta lite förgyller den en hel pastarätt.

För 4 portioner, 40 minuter

salt

2 paprikor, röda eller gula

2 små (à 200 g) squash

olja till stekning

4 klyftor vitlök, hackade

150 g marinerade kronärtskockor, delade eller kvartade

1/2 dl goda oliver, urkärnade

4 portioner gemelli eller annan pasta

ca 1/2 citron, saften

salt, nymalen svartpeppar

2 (à 125 g) mozzarellaostar

1 kruka basilika, bladen

2 msk pinjenötter, rostade

nyriven parmesanost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull.

2. Lägg paprikorna i en papprad form och baka dem i ugnen tills skalet blir svart och blåsigt, cirka 20 minuter. Ta ut och lägg i en skål med plast över.

3. Skölj och skiva squashen. Stek den i omgångar i olja i en stor stekpanna till fin färg. Ta upp ur pannan. Dra skinnet av paprikan, kärna ur den och skär i bitar.

4. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Spara någon deciliter av pastavattnet.

5 Lägg tillbaka squashen i pannan och fräs med vitlök, paprika, kronärtskocka och oliver. Häll av pastan och vänd ned den i pannan tillsammans med mozzarellan riven i bitar. Späd vid behov med pastavatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Riv över basilikablad.

6. Servera pastan med riven parmesanost och pinjenötter.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning