Grönsaksjuice spred magsjukeparasit i Sverige – flera hundra drabbades

Flera hundra människor har smittats av magsjuka i Sverige – och flera av fallen tros bero på parasiter som spridits i juice. Arkivbild. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Folkhälsomyndigheten i Sverige har konstaterat att en grönsaksjuice med spenat ligger bakom delar av ett magsjukeutbrott som sedan i höstas har drabbat 400 personer i landet, enligt Sveriges Radio Ekot.

Genom labbtester och intervjuer med drabbade har man kunnat påvisa att parasiten Cryptosporidium låg bakom många av fallen, och att den funnits i en färskpressad dryck med spenat i.

Människor i olika delar av Sverige drabbades. Drycken ska inte längre finnas i butikerna.

Men Cryptosporidium förklarar inte alla av de ovanligt många fallen av magsjuka under oktober, november och december. Folkhälsomyndigheten fortsätter att utreda de övriga sjukdomsfallen.

– Nu handlar det för oss om att försöka identifiera vad den här andra delen av utbrottet handlar om och kunna stoppa att fler blir sjuka, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Urdjur som framkallar diarré

Cryptosporidium är ett så kallat urdjur, protozo. Människor som infekteras kan få vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber.

Smitta sker framför allt via fekalt förorenat vatten eller via födoämnen.

2010 smittades 27 000 personer i Östersund i Sverige då Cryptosporidium spreds med dricksvattnet. Kostnaden för kommunen beräknades uppgå till 220 miljoner kronor.

1993 smittades nära 400 000 personer i Milwaukee i USA av parasiten. Minst 69 människor dog, främst personer med nedsatt immunförsvar på grund av aids-sjukdom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning