"Grönsaker byggde världens starkaste man"

Starkare och tyngre. Efter att Patrik Baboumian övergick till att bara äta vegansk mat för sex år sedan hände en massa saker i hans kropp – blodtrycket sjönk, han återhämtade sig snabbare och kunde därför träna oftare. Bild: Vegemessut/David Cooper

På lördag ordnas den första veganmässan i Helsingfors. Ett av dragplåstren är tyske tyngdlyftaren Patrik Baboumian, som hävdar att kroppen inte behöver animaliska proteiner för att bli stark.

Januari är inte längre bara vit och alkoholfri, numera är den också månaden då vi utmanas pröva på en vardag utan animalisk föda. Det är Veganförbundet som redan i många år lockat med sin vegoutmaning. Och den kulminerar på lördagen i landets första storskaliga veganmässa, som hålls i Kittelhallen i Sörnäs.

– Vi vill med veganmässan sänka tröskeln och visa för folk att det är lätt att leva som vegan i dagens Finland. Bara på några få år har utbudet av vegoprodukter i de stora livsmedelskedjornas butiker mångdubblats, säger veganmässans producent Suvi Auvinen.

Hon blev själv vegan för tre år sedan tack vare just vegoutmaningen. Nu är hon en av de frivilliga i gruppen Vegemessujen tuki som ordnar lördagens matkulturevenemang. Med sig har de fått en rad kända namn som pratar för fördelarna med en vegodiet, som Michelinkockarna Hans Välimäki och Sasu Laukkonen, Mikael Fogelholm som är professor i näringslära och Elisa Aaltola som är expert på miljö- och djurrättsliga ämnen.

På lördagseftermiddagen stiger "Tysklands starkaste man" Patrik Baboumian upp på scenen och berättar om hur han blev både tyngre och starkare när han för snart sex år sedan övergick från vegetarisk kost till vegodiet. Tyngdlyftaren innehar världsrekordet i en rad grenar som armhävningar och att bära på tunnor.

– Tack vare en vegodiet har jag kunnat öka min muskelmassa. Jag gick upp i vikt, blev starkare, blodtrycket sjönk och jag återhämtade mig snabbare än tidigare, så jag kunde träna mera, berättar Baboumian.

Förändringarna skedde efter 2011 då han lämnade bort både mjölk och ägg ur sin kost. Han vill nu krossa fördomarna om att en kost som baserar sig på grönsaker inte passar ihop med toppidrott.

– Tro inte på alla näringsgurun som påstår att kroppen behöver kött, ägg och mjölkprodukter för att garantera proteinintaget. Det finns massor av goda växtbaserade proteinkällor, poängterar Baboumian.

Soja i stället för kött

Vegoutmaningen marknadsförs aktivt i januari, men den rullar på hela året och intresserade kan pröva på en månad med vegodiet när som helst. Den som registrerar sig via Veganförbundets webbsida får varje dag i en månads tid ett mejl med recept och förslag på inköpslista, allt för att göra provperioden så lätt som möjligt.

– Det kan löna sig att börja med små steg och inte kasta in handduken om man en dag inte hittar ett lämpligt substitut för exempelvis grädde. Var inte för sträng med dig själv i början, det gäller att pröva sig fram, påminner Auvinen.

Hon rekommenderar att man som blivande vegan fortsätter göra liknande rätter som tidigare, men steg för steg ersätter kött och kyckling med soja, som finns både som kross och strimlor.

– Om du vill göra en lasagne byter du ut köttfärsen mot sojakross, det är annars en jättebra ersättare för köttfärs i en massa olika rätter. Sojakrosset ska blötläggas först och kokas i 10 minuter, därefter kan man krydda det och tillsätta i den vanliga tomatsåsen, tipsar Auvinen.

Med på veganmässan finns en rad livsmedelsproducenter som tillverkar vegoprodukter som numera säljs i matbutiker i hela landet. Där finns allt från mandelmjölk och havreyoghurt till tofutärningar och det svenska företaget som har lanserat bland annat kebabstrimlor utan kött.

Ordnas lördagen den 28 januari i Kittelhallen i Södervik. Öppet klockan 10–18.

Matkulturevenemanget visar upp de nyaste och hetaste vegantrenderna och produkterna.

Inträdet kostar 5 euro, barn under 12 år gratis.

Dagens program finns på webbplatsen vegemessut.fi.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning