Grönborg om NHL: "Vore intressant"

Bild: AP/Janerik Henriksson /TT

Rikard Grönborg är nyfiken på vad som finns runt hörnet.Men mest av allt drömmer Tre Kronors förbundskapten om ett tränarjobb i NHL.– Det vore ett intressant uppdrag om man skulle få chansen där, säger han.

VM i maj blir Rikard Grönborgs sista uppdrag som Tre Kronors förbundskapten.

Vad som händer efter turneringen i Slovakien vet han inte, men efter tolv års arbete med Svenska ishockeyförbundet är han nyfiken på vad hockeyvärlden kan erbjuda.

Det var en av anledningarna till varför han inte förlängde kontraktet med förbundet.

– Jag är jättenyfiken på vad som händer. Det ska bli jätteintressant att se vilka möjligheter som finns, vilka dörrar som öppnas upp. Förhoppningsvis, om nio, tio månader, har något arbetstillfälle dykt upp, säger han.

"Världens bästa liga"

50-åringen tycker att det finns "många intressanta hockeyjobb där ute", men efter ett kortare resonemang – som han snabbt för med sig själv – hamnar han ändå i att ett tränarjobb i NHL skulle vara något alldeles speciellt.

– NHL är ju världens bästa liga, där världens bästa spelare spelar, och det vore väl ett intressant uppdrag om man skulle få chansen där, säger han.

TT: Hur ser du på din möjlighet att få ett jobb där?

– Nu har de öppnat med Hayley Wickenheiser (vice chef för spelarutvecklingen) i Toronto. De har även anställt en tjej som scoutar åt dem. Det börjar bli lite förändringar i NHL. Varför skulle det vara omöjligt att en svensk eller en finländsk coach skulle kunna coacha där?

Grönborg bekräftar sedan uppgifterna om att han redan har pratat med lag.

– Vi har känt på varandra litegrann… Lite mer än så, kanske. Det har funnits ett intresse därifrån, och det är klart det finns ett intresse hos mig också.

"Motiverande" TT: Hur konkret har det varit?

– Jag har inget konkret på pappret att jag ska ta över nästa år eller något sådant. Och just nu är det förbundet som gäller, det är det enda som jag förhåller mig till, säger han.

TT: Hur tror du ditt beslut att sluta kommer påverka säsongen?

– Ingenting egentligen. Det känns bara mer motiverande, och jag vill göra så bra jobb som möjligt hela vägen ut, säger Grönborg och betonar att landslaget siktar på att vinna ett tredje raka VM-guld.

– Som vi spelade i de två senaste VM-turneringarna är det klart att vi ska vara med och tampas om det igen.

TT: Hur ser du på att Johan Garpenlöv blir Tre Kronors näste förbundskapten?

– Det känns som ett ganska naturligt val för mig. Sedan är det viktigt, när Johan kommer in, att han gör positionen till sin. Han måste se till att sätta sin stämpel på det. Men han har ju varit med, både som spelare och ledare, och vunnit VM-guld. Det känns som att det är hans tid nu, säger Rikard Grönborg.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03