Grönblom och Hokka nära nationsplats till OS i Tokyo

Finland är nära en OS-plats i 49erFX-klassen. Bild: AP Photo/Shuji Kajiyama

Ronja Grönblom och Veera Hokka tog sig till guldfinalen i 49erFX-seglingens VM och är i allra högsta grad med om kampen om en nationsplats till OS i Tokyo.

Noora Ruskola och Mikaela Wulff var inför VM det starkaste finländska kortet i jakten på en plats i OS i Tokyo nästa år. Men då åtta starter är avklarade och de bästa båtalgen kvalat in i guldfinalen är det ett annat finländskt team som fortsätter jakten på den eftertraktade nationsplatsen.

Ronja Grönblom och Veera Hokka inledde VM starkt och då den andra tävlingsdagen avgjordes fortsatte den finländska duon imponera. Grönblom och Hokkanen ligger på 15:e plats.

Sex nationsplatser till OS i Tokyo delas ut vid VM-tävlingarna i nyzeeländska Auckland och inför finalracen ligger den finländska duon på sjundeplats i jämförelsen då man räknar med de nationer som inte ännu säkrat sin deltagarrätt i Tokyo.

– Det är glädjande att Grönblom och Hokka har seglat så här starkt och att de kämpar om en nationsplats för fullt, säger landslagstränaren Joakim Wilenius.

Också Mikaela Wulff var glad över att det andra finländska båtlaget klarat sig bra då den egna seglingen inte fungerat på önskat sätt under VM.

– Det är klart att det här är en besvikelse men samtidigt är vi glada över att Grönblom och Hokka lyckats så bra, säger Wulff.

Samtidigt som Wilenius är nöjd över hur 49erFX-duon Grönblom-Hokka klarat sig är han inte helt nöjd med hur de övriga seglarna presterat i Auckland.

– Vi hade som mål att säkra nationsplatser i 49erFX och i Nacra17. Men nu får vi ingen nationsplats i Nacra, säger han.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen missade sin chans att säkra en finländsk OS-plats då de slutade på 32:a plats och inte tog sig till guldfinalen. Kurtbays och Keskinens sista chans att ta en OS-plats är i världscuptävlingarna i Geneve i april.

Finländarnas placeringar i VM i 49er, 49erFX och Nacra17 i Auckland.

49erFX:

15. Ronja Grönblom/Veera Hokka: (till guldfinalen), 38. Noora Ruskola/Mikaela Wulff, 40. Sirre Kronlöf/Selma Valjus.

Nacra17:

32. Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen.

49er:

68. Juho Kotiranta ja Robin Berner.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning