Grönas Haavisto: Osannolikt partiet sitter i samma regering som Sannfinländarna

Pekka Haavisto tog över som ordförande i november efter att Touko Aalto avgick av hälsoskäl. I juni ska De gröna välja ny ordförande i ett ordinarie val och Haavisto bekräftar att han inte ställer upp i det. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

De gröna vill ingå i regeringen, men då måste klimat-, utbildnings- och jämlikhetsfrågor ha stor tyngd. Ordförande Pekka Haavisto ser det som osannolikt att partiet skulle sitta i samma regering som Sannfinländarna. – Eller så måste någondera parten förändras mycket, och det är inte vi.

När De gröna håller presskonferens på tisdagen är beskedet om Juha Sipiläs avgång pinfärskt. De grönas ordförande Pekka Haavisto säger att ett samarbete med Centern eventuellt kan bli lättare med en annan ordförande vid rodret – men att det beror på vilken väg Centern tar.

– Det kan hjälpa om det blir andra betoningar och värderingar.

Han tackar Sipilä för utfört arbete, och säger att det finns frågor där partierna har en liknande syn – men han räknar också upp sådana där Centern som statsministerparti fattat ur De grönas synvinkel felaktiga beslut. Det handlar enligt Haavisto till exempel om nedskärningar i bistånd och utbildning samt miljöfrågor.

Det handlar om precis de teman som De gröna betonar nu då regeringssonderingarna kommer i gång.

– För oss är det väldigt klart att vi vill delta i regeringsarbetet, men då måste det vara en regering där klimat, utbildning och ojämlikhet tas på allvar, säger Pekka Haavisto.

Dessutom betonar han människorättsfrågor och en syn på att EU-arbetet är viktigt.

"Mycket svårt sammanjämka"

Möjliga regeringskonstellationer vill Pekka Haavisto inte gå in på, annat än att han ser en minoritetsregering som ett sista alternativ och inget att föredra. I exempelvis interpellationsomröstningar krävs stöd från riksdagsledamöter i opposition, och enligt Haavisto gäller det att fundera på vilka grunder det stödet ges.

På en fråga om De gröna kan ingå i samma regering som Sannfinländarna, som blev näst största parti i riksdagsvalet, svarar han att det är regeringsprogrammet som avgör.

– Men om man ser till programfrågorna är det mycket svårt att sammanjämka De grönas och Sannfinländarnas syn, så om jag tvingas gissa skulle jag säga att vi inte är i samma regering – eller så måste någondera parten förändras mycket, och det är inte vi.

Haavisto säger att han utgår från att regeringssonderingarna börjar från tomt bord, även om Socialdemokraternas Antti Rinne talat om att det förts vissa diskussioner redan sedan hösten.

I riksdagsvalet fick Socialdemokraterna 40 mandat, Sannfinländarna 39, Samlingspartiet 38. De gröna har nu 20 mandat.

En ny regering hoppas han ska kunna vara på plats i slutet av maj, eller en dryg månad innan Finlands EU-ordförandeskap inleds och som Haavisto lägger stor tyngd på.

Vilken är din egen roll och position då?

– Jag sitter i riksdagsgruppen, De gröna kommer att välja en ny ordförande i mitten av juni och i den här processen ser vi ännu vilka platser som öppnar sig, säger Haavisto med hänvisning till regeringsbildandet men betonar att den processen inte förs "med personer först".

Trots att han fick rekordmånga röster i riksdagsvalet står Pekka Haavisto fast vid beskedet från i höstas: ordförandeskapet för De gröna är tillfälligt för hans del. Han tog över då Touko Aalto avgick i november av hälsoskäl.

– Jag ställer inte upp i ordförandevalet.

Partiet gjorde också i övrigt ett starkt val, väljarstödet ökade med tre procentenheter till 11,5 procent – vilket är mer än för något annat parti i det här valet.

De gröna är nu största parti i Helsingfors. Och där partiet av tradition har lockat väljare i stora städer, var man nu bara tio röster från ett mandat i exempelvis Lappland. Att det blev så nära grämer Haavisto.

Emma Kari från Helsingfors kramar om Pirkka-Pekka Petelius som ställde upp i Nyland. Kari har suttit en period i riksdagen medan Petelius är ny ledamot. I den gröna riksdagsgruppen finns sjutton män och tre kvinnor och 14 av ledamöterna är nya. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning