Gröna tveksamma till medverkan i borgerlig regering – SFP vill diskutera

De grönas ordförande Ville Niinistö. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Statsminister Juha Sipilä har underrättat oppositionsledarna om krismötet mellan regeringsordförandena på måndagsmorgonen. SFP är redo att förhandla om att ingå i en ny regering – De gröna är mer tveksamma.

– I varje parti funderar man nu noga vad som händer och sker. Naturligtvis gör vi det också i SFP. Men just nu gäller det att ha is imagen eftersom vi fortsättningsvis har en funktionsduglig regering, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson som deltar i presidentens Gullrandadiskussioner.

På söndagen fick hon liksom de andra oppositionsordförandena ett samtal av statsminister Juha Sipilä som underrättade om måndagens möte mellan regeringsledarna.

I motsats till De gröna där ordförande Ville Niinistö helst vill se nyval, tycker Henriksson att man i första hand borde ombilda regeringen utifrån den nuvarande riksdagen. Men det förutsätter att det blir ett helt nytt regeringsprogram, säger Henriksson.

Ville Niinistö vill att alla partier sinsemellan diskuterar vad som behöver göras om Sipiläs regering faller, vilket han hoppas att den gör eftersom han inte kan acceptera den linje som nya sannfinländska ordföranden Jussi Halla-aho företräder.

– Halla-ahos värderingar går inte ihop med en liberal demokrati. Det märks bland annat genom att han vill slopa Finlands tvåspråkighet.

Ville Niinistö vill helst se nyval.

Är De gröna redo att gå in i en borgerlig regering med Centern och Samlingspartiet utan val?

– Vår demokratiska plikt är att diskutera saken, men jag ser det som ytterst osannlikt att vi skulle gå in i en borgerlig regering i den här riksdagen eftersom jag inte tror att det finns möjligheter att skapa en stark majoritetsregering som driver en grön politik. Vi skulle kräva en total linjeändring, men jag tror inte de borgerliga partierna vill det, säger Ville Niinistö.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning