Gröna diskuterar sänkt rösträttsålder – 15 års åldersgräns på förslag

De Gröna diskuterar sänkt rösträttsålder. Bild: Mostphotos

Ska unga fås att engagera sig i politiken måste de få rösträtt tidigare. Det föreslås i ett utkast till nytt politiskt program. Utkastet kräver också stopp på nedskärningar i utbildning och miljöskydd.

Förslaget till nytt politiskt program för De Gröna väntas väcka diskussion under partikongressen i Vanda i mitten av juni. Här finns också djärva förslag, som det om sänkt rösträttsålder och ålder för valbarhet i allmänna val till 15 år.

– Om vi verkligen vill få unga att engagera sig i att påverka landets riktning så måste vi ge dem en verklig möjlighet till det, säger De Grönas riksdagsledamot Olli-Poika Parviainen som lett arbetet med att ta fram förslaget till nytt politiskt program för nästa mandatperiod.

Han presenterade förslaget under De Grönas partifullmäktigemöte i Helsingfors på söndagen.

Programförslaget betonar också satsningar på utbildning, på en reform av socialskyddet och på en ambitiös miljö- och klimatpolitik.

– Den sittande regeringen går till historien som den som svek löftet om en bättre morgondag, säger Parviainen.

Han säger att det måste bli ett stopp på nedskärningar i utbildning, i stödet till samhällets utsatta grupper och i stödet för miljöarbetet.

– Denna riktning måste vändas. Det kräver stora förnyelser med sikte på framtiden. Det blir nästa regerings viktigaste uppgift, säger Parviainen.

Förslaget till politiskt program kräver bland annat skärpningar i utsläppshandeln, slopade begränsningar i den subjektiva rätten till småbarnspedagogik och utvidgad förskoleundervisning till att gälla femåringar.

De Gröna godkänner sitt politiska program för den följande valperioden under partikongressen i Vanda i mitten av juni.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning