Grön toppolitiker vill ha nya kontor för 20 000 personer i stadskärnan

Elielplatsen kan i framtiden rymma kontor som livar upp Helsingfors centrum, säger Otso Kivekäs (Gröna). Bild: Niklas Tallqvist

Helsingfors centrum hotas av lägre puls och tomma affärslokaler. Då vill Otso Kivekäs, ordförande i Helsingfors stadsfullmäktige, se nybyggen med kontor för 20 000 personer på gångavstånd från centrum.

– Helsingfors centrum är det område i Helsingforsregionen som lidit allra mest av coronakrisen. Det är skrämmande att tänka sig att den nuvarande situationen kan bli bestående.

Det sade Jyrki Karjalainen, fastighetsdirektör vid andelslaget HOK-Elanto med ansvar för placeringen av hundratals affärslokaler i huvudstadsregionen, i en artikel i HBL nyligen.

Att Helsingfors centrum upplevs ha förlorat av sin livskraft beror inte bara på coronakrisen. Affärerna pressas också av näthandeln som tar över en större del av kommersen.

I ett inlägg på Facebook höjer Otso Kivekäs (Gröna) insatserna i debatten. Kivekäs som är ordförande i Helsingfors stadsfullmäktige skriver att fler kontor är lösningen.

"Fler arbetsplatser på kontoren leder till att fler rör sig i centrum och då använder sig fler av tjänsterna som finns där och då stärks centrum. Nyckeln till tillväxten är fler kontor."

Otso Kivekäs ser att de höga hyrorna i centrum visar att företagen vill vara där. Bild: Niklas Tallqvist

Kivekäs räknar att det behövs nya kontor för 20 000 personer för att få fart på centrum igen. 10 000 av dem behövs på gångavstånd från Järnvägsstationen och lika många i närheten av Kampens metrostation.

Några tusen kontorsarbetare kan få plats i nybygget som planeras på Elielplatsen, tror Kivekäs.

Vid Maria sjukhus ryms ytterligare några tusen personer, enligt Kivekäs. Stadsfullmäktige godkände i onsdags detaljplaneändringen för området som ska möjliggöra att området blir norra Europas största campus för uppstartsföretag.

Kivekäs ser flera fördelar för centrum. Det är tillgängligt för många i regionen. Han påpekar att 100 000 stadsbor anländer dit varje vardagsmorgon utan problem, de flesta med kollektivtrafik eller på cykel. Samtidigt visar de höga hyrorna att det råder stor efterfrågan på centrumkontoren bland företagen – problemet är att alla företag som vill vara i centrum inte får plats där, anser Kivekäs.

– Centrum kommer att blomstra om vi låter det växa, säger Kivekäs och efterlyser förslag om var i centrum de nya kontoren kan byggas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning