Grön toppfajt – också Anni Sinnemäki vill bli borgmästare

Ställer upp. Anni Sinnemäki vill bli De grönas borgmästarkandidat. Bild: Ksf arkiv

Anni Sinnemäki vill bli borgmästare efter nästa kommunalval, och utmanar därmed Pekka Sauri som också är intresserad.

Både Anni Sinnemäki och Pekka Sauri är biträdande stadsdirektörer i Helsingfors. Sauri meddelade i torsdags att han ställer upp, Sinnemäki meddelade om sina ansökan på Twitter och Facebook på söndag eftermiddag.

– Ett Helsingfors som leds av De gröna får energi ur stadsbornas egna initiativ och ansvar. Helsingfors är en stad där människor oberoende av bakgrund kan ta sats mot ett bättre liv, skriver Sinnemäki på sin Facebooksida.

Hon har varit biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplaneringsfrågor de senaste två åren, och under den tiden har den nya generalplanen varit den största frågan på bordet. Sinnemäki lyfter fram också Spår-Jokern som en fråga hon arbetet för.

De gröna kommer inom partiet att utse en person som blir partiets borgmästarkandidat. Det sker i februari och valet står alltså mellan två personer med stadsdirektörserfarenhet. Både Sauri och Sinnemäki var väntade kandidater. Båda ställer upp i kommunalvalet, vilket är obligatoriskt om man ska kunna bli vald till borgmästare.

Först ut från de andra partierna var fullmäktigeledamoten och tidigare ministern Paavo Arhinmäki (VF) som anmält sitt intresse, och inom Sannfinländarna har stadsstyrelsemedlemmen Mika Raatikainen anmält sig.

Borgmästaren, och fyra biträdande borgmästare, väljs av det nya stadsfullmäktige efter kommunalvalet den 9 april. Valbara är bara personer som ställt upp i valet och nått minst en suppleantplats i fullmäktige.

Borgmästarmodellen tillkom för att klargöra skillnaden mellan politiska utnämningar och tjänstemän. Hittills har stadsdirektörerna i princip varit tjänstemän, men i praktiken politiska utnämningar. Nu blir de politiska också på pappret.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning