Grön paj

Den vegetariska pajen är fylld med blandade grönsaker i smakfull ägg- och pestofyllning. Bild: TT

Paj är praktisk att ta med, kanske på en tidig picknick eller som lunch i stugan, husvagnen eller båten. Den som vill kan komplettera med rökt skinka eller en grillad köttbit.

Vegetarisk paj

För 4–5 personer, 1 timme 15 minuter + tid för skalet i frysen

Till pajdegen:

75 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl kesella

Till fyllningen:

1 zucchini

2 paprikor, gärna olika färger

1 gul lök

1 msk olivolja

3 tomater

3 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde

4 msk basilikapesto

Att äta till:

valfri blandad sallad

Gör så här:

1. Kör samman smör och vetemjöl i matberedaren. Tillsätt kesella och blanda till slät deg. Ta ett par tag för hand mot slutet om det behövs. Lägg degen kallt en halvtimme innan utbakning.

2. Kavla ut pajdegen och klä en 24 centimeters pajform med löstagbar botten. Nagga botten och ställ in formen i frysen en kvart. Grädda därefter det tomma skalet knappt 10 minuter i 200 graders ugn.

3. Skär grönsakerna i bitar och vänd runt dem i rymlig kastrull tillsammans med en matsked olivolja. Lyft över till det förgräddade skalet.

4. Vispa samman ägg, mjölk, grädde och pesto. Slå blandningen över grönsakerna. Grädda cirka 40 minuter i ugnen på 200 grader. Servera med en sallad.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning