Grodan Pepe kidnappades och blev rasistsymbol – nu får skaparen ersättning

Matt Furie tog livet av Grodan Pepe 2017. Nu har han även nått en uppgörelse med Infowars-grundaren Alex Jones. Arkivbild. Bild: Matt Furie

Serieskaparen Matt Furie och grundaren av konspirationsteorisajten Infowars, Alex Jones, har gjort upp i godo kring upphovsrätten till Grodan Pepe, skriver SVT.

Furie skapade Pepe som en harmlös figur just för "Boy's club" 2005, men fick senare bevittna hur grodan kidnappades av den högerextrema så kallade "alt-right"-rörelsen och blev ett internetfenomen med rasistiska förtecken. Olika hatgrupper har gjort grodan till sin symbol och för några år sedan lade medborgarrättsorganisationen ADL till honom på sin lista över hatsymboler där även den nazistiska svastikan och Ku Klux Klans kors ingår.

Pepe användes även flitigt av Trump-anhängare under den amerikanska valrörelsen 2016.

Till slut stämde Furie Infowars och Alex Jones för att ha använt sig av Pepe utan hans medgivande, vilket nu resulterar i en uppgörelse där Furie får strax över 13 000 euro och Infowars ska sluta sälja bilder med Pepe och förstöra alla exemplar sajten har av en affisch där Pepe är Trump-supporter.

Furie tog livet av Pepe i en seriestripp 2017.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning