Gripen terrormisstänkt hittades död i sin cell i Tyskland

En likbil anlände till häktet i Leipzig. Bild: EPA/Jan Woitas

Reaktionerna är kraftiga sedan en terrormisstänkt syrier tagit sitt liv i häktet i Leipzig. Politiker riktar hård kritik mot polisen och 22-åringens advokat talar om en rättsskandal.

Myndigheter försvarar sig med att självmordsfaran inte verkade vara akut.

– På grund av faran för självmord vidtogs säkerhetsåtgärder, säger förbundslandet Sachsens justitieminister Sebastian Gemkow på en presskonferens.

– Samtal fördes med fången, och senare även med psykologer, men då noterades ingen självmordsrisk.

Så trots grundläggande trygghetsåtgärder mot självdestruktivt beteende verkar personalen på häktet ha släppt på vaksamheten under onsdagen. Vid 20-tiden hittades 22-åringen död, uppenbarligen efter att ha hängt sig själv, i cellen.

Ska vara omöjligt

Den unge mannen greps under natten till måndagen i Leipzig, sedan landsmän till honom larmat polisen och hållit kvar honom i en lägenhet. Han tros ha planerat ett jihadistiskt bombdåd mot Berlins flygplats och under den gångna helgen hittade polisen en större mängd av vad som tros vara sprängämnet TATP i hans lägenhet i Chemnitz.

Händelsen har lett till en kritikstorm mot polisen. Flera politiker har deklarerat att det ska vara omöjligt för en misstänkt att ta sitt liv i häkte, andra beskriver det inträffade som "en mardröm" och "en katastrof", enligt den tyska tidningen Bild.

22-åringens försvarsadvokat säger till nyhetsmagasinet Focus att han är "fullständigt chockerad" och talar om en "rättsskandal".

Polisen har tidigare uppgett att 22-åringen verkar ha inspirerats av eller haft kopplingar till terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03