Brutala gripanden under massdemonstration i Minsk

Demonstranter har gripits under söndagens massdemonstrationer i Belarus. Bild: Lehtikuva-AFP

Omkring 100 000 personer tog sig på söndagen till gatorna i Minsk för att protestera mot president Aleksandr Lukasjenkos auktoritära styre. Under demonstrationerna har runt 400 personer frihetsberövats, många av dem greps av maskerade män.

Demonstrationen, kallad "hjältarnas marsch" är en av de mest omfattande hittills under protesterna i Belarus. Beräkningen av antalet demonstranter, 100 000 personer, görs av nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna har mötts med brutala polisingripanden.

"Omkring 250 personer har frihetsberövats i olika delar av staden", skrev Belarus inrikesministerium i ett uttalande på söndagseftermiddagen och tillade att de som har gripits i många fall har burit flaggor och "upprörande" plakat.

Senare på kvällen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att de frihetsberövade uppgår till cirka 400 personer.

Vittnen och nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats säger att demonstranter greps av maskerad säkerhetspersonal, vissa i uniform men utan gradbeteckningar och andra civilt klädda. Videoklipp visar att många som frihetsberövas knuffas och blir slagna.

Demonstranter svarade med plakat med texten "fegisar bär mask".

Videoklipp visar att många som frihetsberövas knuffas och blir slagna av maskerad säkerhetspersonal. Bild: TUT/TT-AP

Nätet delvis nedsläckt

Centralt belägna metrostationer har stängts. Vittnen berättar också om att taggtrådsstängsel har rullats ut och att både polisbussar och militära fordon har parkerats i närheten av protesterna.

I ett uttalande från mobiloperatören A1, ett av Belarus tre mobilnätsbolag, har internettrafiken begränsats under söndagen.

"I enlighet med myndighetsdekret så har kapaciteten reducerats i Minsk den 13 september" skriver bolaget enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Protesterna har pågått i Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti. Bild: Lehtikuva-AFP

Rejält försvagad president

Demonstrationen är den senaste i raden av missnöjesyttringar mot president Aleksandr Lukasjenkos auktoritära styre som har pågått i 26 år. Protesterna äger rum inför planerade samtal mellan Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin i den ryske ledarens sommarresidens Sotji på måndagen.

Frågan i Sotji blir om Lukasjenko, svårt försvagad av protester, har Kremls fortsatta förtroende. Kreml har sagt att träffen är ett rent arbetsmöte där samarbetet mellan de två länderna ska diskuteras.

Partnerskapet mellan Belarus och Ryssland har avgörande strategisk betydelse för Moskva. Lukasjenkos politiska öde avgörs kanske snarare av den ryske presidentens beslut än av demonstranterna i Minsk.

De stora folkliga protesterna har pågått i Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Resultatet är dock starkt ifrågasatt då det allmänt ses som en produkt av valfusk.

EU och flera västländer har meddelat att man inte accepterar valresultatet.

Kvinnorna spelar en central roll i protesterna. Bild: Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning