Grillat i grytan

Grilla kycklingen innan den åker i grytan. Det ger mer smak. Bild: TT

Förr var det höns, ris och curry som gällde. Nu får det bli kyckling i stället. För att få riktig smak ugnsgrillas köttet innan det går i grytan.

Grillad kyckling med curry

För 4 personer, 1 timme

1 hel kyckling

2 msk rapsolja

1 msk ketchup

1 tsk soja

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

Till currysåsen:

1 gul lök

1 syrligt äpple

1 1/2 msk curry

1 msk rapsolja

3 dl vatten

1 msk koncentrerad kycklingfond

2 dl mager grädde

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

100 g sockerärta

ris

bladpersilja

tomater

Gör så här:

1. Blanda rapsolja, ketchup, soja, paprikapulver, salt och vitpeppar. Skölj, torka och lägg kycklingen på ett ugnsfast fat. Pensla med marinaden och sätt in fågeln mitt i ugnen på 175 grader i 45 minuter.

2. Fördela den nästan färdigstekta kycklingen i bitar. Ta med skinnet som ger extra fin smak. Kycklingen är i det här läget inte helt klar, så vänta med provsmakning.

3. Hacka lök och äpple. Fräs bitarna med olja och curry i en kastrull. Späd med vatten, fond och grädde. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Lägg i kycklingbitarna och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med sockerärtor, ris, tomater och garnera med bladpersilja.

TT