Grillat i grytan

Grilla kycklingen innan den åker i grytan. Det ger mer smak. Bild: TT

Förr var det höns, ris och curry som gällde. Nu får det bli kyckling i stället. För att få riktig smak ugnsgrillas köttet innan det går i grytan.

Grillad kyckling med curry

För 4 personer, 1 timme

1 hel kyckling

2 msk rapsolja

1 msk ketchup

1 tsk soja

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

Till currysåsen:

1 gul lök

1 syrligt äpple

1 1/2 msk curry

1 msk rapsolja

3 dl vatten

1 msk koncentrerad kycklingfond

2 dl mager grädde

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

100 g sockerärta

ris

bladpersilja

tomater

Gör så här:

1. Blanda rapsolja, ketchup, soja, paprikapulver, salt och vitpeppar. Skölj, torka och lägg kycklingen på ett ugnsfast fat. Pensla med marinaden och sätt in fågeln mitt i ugnen på 175 grader i 45 minuter.

2. Fördela den nästan färdigstekta kycklingen i bitar. Ta med skinnet som ger extra fin smak. Kycklingen är i det här läget inte helt klar, så vänta med provsmakning.

3. Hacka lök och äpple. Fräs bitarna med olja och curry i en kastrull. Späd med vatten, fond och grädde. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Lägg i kycklingbitarna och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med sockerärtor, ris, tomater och garnera med bladpersilja.

TT

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning