Grillad lax med olivade

Grillad lax med olivade. Bild: TT

Olivade är en enkel och god salsa som du gör på oliver och soltorkade marinerade tomater. Här serverar vi den till lax.

4 portioner, 35 minuter

250 g cocktailtomater

1 tsk strösocker

salt

3 msk olivolja

500 g laxfilé, skinn- och benfri

peppar

1/2 citron, saften

4–5 msk vatten

Olivade:

ca 150 g gröna urkärnade oliver, avrunna

5–6 marinerade soltorkade tomater i örtolja

2 msk örtolja från de marinerade tomaterna

2 vitlöksklyftor, pressade

1/2 kruka basilika, finhackad

Till garnering och servering:

basilikablad, kan uteslutas

4 port kokta gryn, t ex couscous, bulgur eller ris

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Strö över socker. Salta. Ringla över oljan.

2. Dela laxen i två bitar och bryn dem i en het stekpanna i 2–3 minuter per sida tills de får vacker färg. Salta och peppra.

3. Lägg över laxen i formen med tomaterna. Häll citronsaften och vattnet i pannan och koka upp under omrörning. Häll pannskyn över laxen. Baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills laxen är genomstekt och tomaterna mjuka.

4. Olivade: hacka oliver och soltorkade marinerade tomater. Blanda det hackade med örtoljan från tomaterna, vitlök och basilika.

5. Toppa fisken med olivade, garnera med basilikablad och servera med kokta gryn.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning