Grillad lax med olivade

Grillad lax med olivade. Bild: TT

Olivade är en enkel och god salsa som du gör på oliver och soltorkade marinerade tomater. Här serverar vi den till lax.

4 portioner, 35 minuter

250 g cocktailtomater

1 tsk strösocker

salt

3 msk olivolja

500 g laxfilé, skinn- och benfri

peppar

1/2 citron, saften

4–5 msk vatten

Olivade:

ca 150 g gröna urkärnade oliver, avrunna

5–6 marinerade soltorkade tomater i örtolja

2 msk örtolja från de marinerade tomaterna

2 vitlöksklyftor, pressade

1/2 kruka basilika, finhackad

Till garnering och servering:

basilikablad, kan uteslutas

4 port kokta gryn, t ex couscous, bulgur eller ris

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Strö över socker. Salta. Ringla över oljan.

2. Dela laxen i två bitar och bryn dem i en het stekpanna i 2–3 minuter per sida tills de får vacker färg. Salta och peppra.

3. Lägg över laxen i formen med tomaterna. Häll citronsaften och vattnet i pannan och koka upp under omrörning. Häll pannskyn över laxen. Baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills laxen är genomstekt och tomaterna mjuka.

4. Olivade: hacka oliver och soltorkade marinerade tomater. Blanda det hackade med örtoljan från tomaterna, vitlök och basilika.

5. Toppa fisken med olivade, garnera med basilikablad och servera med kokta gryn.