GrIFK vägrar spela mot HC Tallinn – förbundet hotar med sanktioner

Grankulla IFK spelar inte söndagens match mot HC Tallinn. Bild: Niklas Montonen

Handbollförbundet hotar med sanktioner mot GrIFK:s herrlag sedan FM-ligaklubben meddelat att man inte tänker spela söndagens ligamatch mot HC Tallinn. I GrIFK är man beredda på att ta konsekvenserna för beslutet.

Estniska laget HC Tallinn spelar den här säsongen i grundserien i herrarnas handbollsliga. Tallinnlaget inleder säsongen på lördag med match mot ÅIFK i Åbo. På söndag skulle laget möta GrIFK i Grankulla. Men på fredag kväll meddelade Grankullaklubben förbundet att man inte kommer att spela matchen.

– Spelarna diskuterade saken hela veckan och efter fredagens träningspass kom de fram till att de inte vill spela mot HC Tallinn, säger Tapio Tierala som hör till bakgrundskrafterna i GrIFK.

Orsaken är de uppdaterade restriktionerna och rekommendationerna myndigheterna kom med tidigare i veckan. Trots att det inte råder något karantänkrav för inresande från Estland för tillfället ville Grankullaspelarna inte utsätta sig för risken att smittas.

– Det finns spelare som tillhör riskgrupper i laget och vi står till hundra procent bakom spelarnas beslut, säger Tierala.

Handbollförbundet meddelade att tävlings- och disciplinutskottet behandlar GrIFK:s beslut att inte spela i matchen nästa vecka.

Förbundets tävlingschef Taneli Tiilikainen säger att GrIFK kan bestraffas av förbundet.

– Enligt vår syn kunde matchen ha genomförts då det inte finns några myndighetsbestämmelser som hindrar det. Man kan inte bara ge upp en match och inte spela. Därför ska förbundet se vad för sanktioner det blir för GrIFK, säger Tiilikainen.

Vad det blir för straff för GrIFK är omöjligt att veta. Men att laget skulle uteslutas från serien på grund av att man – med hänvisning till spelarnas hälsa – inte vill spela en match är mycket osannolikt. Däremot ska förbundet ta ställning till om matchen kan flyttas eller om GrIFK döms att förlora matchen. Också böter är möjligt i fallet.

– Vi förstår mycket väl att det kan bli konsekvenser för klubben och är fullt medvetna om eventuella sanktioner. Vad de blir får vi se. Det kan också komma kritik mot GrIFK för det här men det är något vi får ta. Det är viktigt att vi som klubb står bakom spelarnas beslut, säger Tierala.

Tävlingschef Tiilikainen säger att han förstår att spelare i riskgruppen står över matchen. Men samtidigt tycker han att det inte behöver betyda att hela matchen ställs in.

– Då vi lever i en exceptionell situation med coronaviruset borde spelare kunna stå över matcher, säger han.

Om handbollen var en proffsidrott i Finland kunde läget mycket väl ha varit annorlunda och GrIFK hade med stor sannolikhet valt att spela matchen. Men i och med att spelarna i GrIFK har både jobba och studier och inte kan livnära sig på handbollen ansåg de att riskerna med att spela matchen mot ett utländskt lag var för stora under rådande omständigheter.

– Vi har absolut inget emot HC Tallinn. Vi har fört en dialog med dem och tror att de har förståelse för det här beslutet. Vi har hela tiden varit för att de ska spela i grundserien, det ger oss nytt motstånd och är bra för handbollen. Men nu är läget så ovisst, säger Tierala.

– Jag hoppas att det visar sig att vi har fel i vår bedömning och att säsongen kan genomföras som planerat med alla lag. Men för tillfället finns det ingen kristallkula som kan berätta vad som är rätt beslut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning