GrIFK ska knäppa Cocks på näsan

GrIFK:s Patrik Johanson (bakom till höger) förutspår en tuff men kul matchserie mot Cocks. Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Formstarka GrIFK har vunnit åtta raka matcher och ställs i semifinalskedet mot den tuffaste motståndaren av alla: Cocks.

Cocks har spelat 67 FM-ligamatcher i följd utan förluster med 65 vinster och två oavgjorda som facit. Under den hejdlösa sviten har Riihimäkiklubben också vunnit ett par cupbucklor. Cocks senaste ligaförlust kom i Sjundeå den 24 februari 2016.

– Det är länge sedan, säger Grankulla IFK:s Patrik Johanson leende då han får höra om den femfaldiga regerande mästarens bravader.

Det är ingen hemlighet att Cocks är stor favorit då semifinalen mot GrIFK kör i gång på onsdag kväll. Statistiken och resurserna talar för att Cocks ska klampa över GrIFK mot sin tionde FM-finalserie på tolv år.

– Det är proffs mot amatörer. Vi måste lyckas till hundra procent och samtidigt måste Cocks misslyckas lite, säger GrIFK-tränaren Mikko Koskue om utgångsläget.

Men man har ändå inte kastat yxan i sjön.

– Vi vet att vi möter Finlands i särklass bästa lag. Det kommer att bli jättetufft. Det vet vi. Vi kommer gå ut med tron att vi skall kunna knäppa dem på näsan och kunna överraska. Det måste vi göra. Om alla är friska så hoppas jag att vi kan ha en chans att ta dem, säger Johanson.

Via svacka till formtopp

Efter bara en poäng från de fyra sista grundserieomgångarna tvingades ett skadepinat GrIFK ta fart från den nedre slutserien. Där fann man formen, vann fem raka och körde sedan över Atlas i kvarten med 3–0 i matcher.

– Spelet har flytit bra. Vi hade en jättesvacka när vi förlorade ganska många matcher. Sedan fick vi tillbaka ganska många spelare och fick ihop spelet i nedre fortsättningsserien och i kvartsfinalen mot Atlas fick vi spelet att stämma helt, berättar Johanson som också han tampades med skador i början av året.

GrIFK:s senaste dryga tre veckor har bestått av träning. Semifinalserien kör i gång först på onsdag på grund av att Cocks i går spelade i Baltiska ligans semifinal. Cocks har en klar fördel med matchprogrammet, menar Johanson.

– Det är lite för långt mellan kvarten och semin, jag hade gärna spelat någon match före serien börjar. Men det är som det är och man kan inte göra något åt det.

Johanson tror inte att det märks i Cockslägret att de under sin spelpaus i ligan spelat både i EHF Cup och Baltiska ligan och att de dessutom haft spelare med i landslagsverksamheten.

– Cocks spelar mycket men har en väldigt bred trupp. Det kommer att bli en tuff men kul matchserie, säger Johanson.

Matchdatum i semifinalserien Cocks-GrIFK: 18.4, 21.4, 23.4, 25.4 (vid behov), 28.4 (vid behov). Det krävs tre segrar för att gå till FM-finalerna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03