GrIFK behövde bara en matchboll: "Vi skulle gärna möta BK"

Tuffare duster väntar. Atlas kunde inte rubba GrIFK men i semifinalerna måste Granilaget höja sig några snäpp. Bild: Riki Flinck

Grankulla IFK är klart för semifinal i handbollsligan efter tre raka segrar över Atlas. Nu väntar antingen Cocks eller BK-46. – Självförtroendet är på topp, säger söndagens sexmålsskytt Alexander von Numers.

Två av tre matcher var jämna – men 3–0 i segrar talar ett tydligt språk. Grankulla IFK har gått från klarhet till klarhet i säsongens viktigaste matcher.

– Att svepa en serie med 3–0 är en skön känsla. Det visar att vi har vinnarmentalitet, säger Alexander von Numers.

von Numers tog en del förhastade avslut i den tredje matchen mot Atlas – men var trots det en av bortalagets allra viktigaste spelare. Han slet som ett djur och vek sig inte ner en tum då det gällde som mest. Söndagens drabbning avgjordes med fem minuter kvar att spela. GrIFK drog upp ett tvåmålsförsprång och Atlas svarade med att ta två utvisningar. Efter det var det klappat och klart i Vanda. Slutsiffrorna skrevs 26–23 till gästerna.

– Vi visade att vi klarar av att vinna trots att vi inte hade vår bästa dag. Vi följde vår spelplan helt och hållet, säger von Numers.

Albert Georgs räddningar och Richard Sundbergs stabila avslut var också högst bidragande till att kvartsfinalserien blev kortare än väntat.

– Ricke var fenomenal i anfallet, det var ett fint slut på matchen.

Efter säsongens sista slutsummer rådde det begravningsstämning i Atlaslägret. Att matchserien mot GrIFK skulle ta slut efter tre möten var oväntat.

– Efter att vi fick fason på försvarsspelet kunde det ha slutat hur som helst. Men man kan inte ta utvisningar som vi gjorde och förvänta sig att vinna. Det blev för tungt för oss att försöka rida ut stormen, säger Atlas tränare Toni Kallio.

Hellre BK än Cocks

Den snabba serien gör att GrIFK får lite extra vila inför de stundande semifinalerna. Motståndet är fortfarande oklart. Om HIFK vinner kvartsfinalserien mot Dicken möter GrIFK Karislaget BK-46. Om Dicken går vidare ställs GrIFK mot den svårrubbade regerande mästaren Cocks.

– Vi skulle gärna möta BK. Om det blir Cocks blir det en hård serie, de är bäst i Finland helt enkelt.

Vad måste ni förbättra inför semifinalserien?

– I anfallet måste vi förbättra skottkvaliteten och lära oss ta avslut ur rätt lägen. I försvaret får vi jobba på skärpan.

Skärpan var inte precis på topp mot Atlas på söndagen. GrIFK gick snabbt upp i ledning med 7–2 – men bjöd in Vandalaget i matchen genom slappt försvarsspel och slarviga avslut ur trängda lägen.

– Vi blev för självsäkra och började slarva, säger von Numers.

Nedre slutserien en välsignelse?

GrIFK slutade femma i grundserien och fick ta fart i den nedre slutserien, medan grundseriefyran Atlas fortsatte till den övre slutserien. Med facit i hand fungerade den nedre slutserien perfekt för Grankullalaget.

Samtidigt som Atlas förlorade fem av sex matcher kunde GrIFK jobba upp självförtroendet inför säsongens klimax.

– Vi byggde upp spelet och testade lite grejer. Det är lättare att jobba in nya saker när man möter lite sämre motstånd. Det fungerade bra för oss, och vi fick i gång vårt spel. Det är svårt att komma fulladdad till en serie om man fått mycket stryk, säger von Numers.

Atlas tränare Kallio håller inte med:

– Det handlar om erfarna killar så det ska inte ha någon betydelse. Grankulla fick sitt självförtroende av att Miro Koljonen spelar i laget. Det var skillnaden. Patrik Johanson bär också ansvar fint då det gäller. Han kommer att vara en viktig spelare för GrIFK.

– Grani var bättre. Så var det bara. De förtjänar att gå vidare och det är inget snack om det.

Resultat

Kvartsfinal

Atlas–GrIFK 23–26 (10–11).

GrIFK vann matchserien med 3–0

Atlas: Gheorghe Safronii 6, Sebastian Säkkinen 5, Jani Kivinen 4, Nikko Kinos 3, Erkka Näntö 2, Niki Tuominen 1, Heikki Laitinen 1, Géza Vasvári 1

GrIFK:s: Richard Sundberg 7, Alexander von Numers 6, Patrik Johanson 5, Sami Silfver 3, Benjamin Olsson 2, Fredrik Forss 2, Patrik Lång 1.

Publik: 392

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03