Griezmann: Homofobi är inte en åsikt, utan ett brott

Antoine Griezmann. Arkivbild. Bild: Javier Soriano / AFP / Lehtikuva

Den franska landslagsstjärnan Antoine Griezmann ryter ifrån i den pågående debatten om homofobiska ramsor på fotbollsläktarna. – Om en spelare skulle utsättas för homofobi på planen så tror jag att jag skulle bryta matchen, säger han till tidningen gaytidningen Têtu enligt AFP.

I Danmark har klubbar tvingats böta för att deras supportrar skanderat homofobiska ramsor mot bland andra FC Köpenhamns Viktor Fischer.

I Frankrike menade ligapresidenten Nathalie Boy de la Tour att homofobiska ramsor från Marseillefans mot PSG var "en del av traditionen", enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Ämnet har skapat debatt om läktarhomofobi i Frankrike och den franska gaytidningen Têtu har intervjuat Antoine Griezmann som tar tydlig ställning.

– Homofobi är inte en åsikt, utan ett brott. Och om en spelare skulle utsättas för homofobi på planen framöver så tror jag att jag skulle bryta matchen. Det måste till en förändring, säger han till tidningen enligt AFP.

– Om en homosexuell fotbollsspelare kommer ut kanske han inte har alla franska landslagsspelare på sin sida, men mig har han, säger anfallaren som bestämt sig för att lämna Atlético Madrid.

28-åringen vill se att både klubbar, det franska förbundet och ligan tar problemet med homofobi på allvar, men säger också att arbetet börjar tidigare än så.

– Sedan några veckor tillbaka blev jag pappa för andra gången. Det är upp till oss, föräldrarna, att utbilda våra barn så att de växer upp i en värld som är mindre homofobisk och mindre sexistisk, säger Griezmann.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning