Greta Thunberg om klimatpaket: "Vi är kanske minst sämst"

Greta Thunberg säger att det inte räcker att vara bäst på klimatarbete – om det ändå inte är tillräckligt bra. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Kejsaren är naken. Ett stort steg framåt. Reaktionerna från miljörörelsen på EU:s klimatpaket är blandade, men Greta Thunberg är långt ifrån nöjd.

Klimataktivisten Greta Thunberg tror inte att det klimatpaket som EU-kommissionen presenterat räcker för att nå målet om max 1,5 grads uppvärmning. Till Sveriges Radio säger hon att det är en "bekväm lösning" att säga att vi ska bli fossilfria.

– Då kan vi bara byta ut ett bränsle mot ett annat och fortsätta att förbränna i stället för att byta till faktiska hållbara energikällor.

Hon är också kritisk till att inte mer fokus läggs på de grupper som i närtid drabbas av klimatförändringarna, som exempelvis ursprungsbefolkningen i Sápmi, och menar att EU måste utgå från vad forskningen säger och inte vad som ser bra ut på papperet.

– Vi pratar mycket om att EU är de mest ambitiösa, att det är vi som leder. Kanske är vi de som är absolut minst sämst globalt när det kommer till det här. Men man bör ju sträva efter att ta sitt moraliska ansvar och agera i linje med vad forskningen säger skulle krävas för att uppnå alla löften som vi har gjort, säger hon till Sveriges Radios P3.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning