Greta Thunberg tar ställning i det amerikanska presidentvalet

I över två år har Greta Thunberg drivit kampanj på Mynttorget i Stockholm. Bilden är från i fredags. Bild: Jessica Gow/TT

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg gör ett undantag från sin linje att inte lägga sig i partipolitik och tar nu ställning i det amerikanska presidentvalet.

I en tweet på lördagen uppmanar Greta Thunberg amerikaner att rösta på demokraten Joe Biden i presidentvalet den 3 november.

Hon motiverar undantaget med att valet i USA går bortom vanlig politik, särskilt ur ett klimatperspektiv, och skriver: "Organisera er och få alla att rösta på #Biden."

Den 17-åriga svenskan har en gås oplockad med Bidens motståndare president Donald Trump. När tidskriften Time utsåg Thunberg till årets person 2019 hånade Trump henne på Twitter:

"Så löjligt. Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem, och sedan gå och se en bra gammal film med en vän! Slappna av, Greta, slappna av!" skrev den republikanske presidenten, som under sin mandatperiod har inriktat sig på att montera ned föregångaren Barack Obamas program med klimatåtgärder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning