Greta Thunberg slutar klimatstrejka och inga fler kalsonger till salu i mataffärerna – årets bästa aprilskämt

Klimataktivisten Greta Thunberg berättade på måndagen på Twitter att hon tänker sluta klimatstrejka. Bild: SPT/Heidi Hakala

April april, din dumma sill! Även i år har medier, företag, föreningar och offentliga instanser bjudit på skämt den första april till ära. Vi har samlat några av de bästa upptågen.

Institutet för hälsa och välfärd THL uttrycker sin oro för att så kallade kalsongfyllor blir allt vanligare. En kalsongfylla innebär att man sitter hemma iklädd enbart kalsonger och dricker sig berusad. Enligt en färsk undersökning finns det ett kausalt samband mellan att klä sig i kalsonger och alkoholkonsumtion, uppger experter vid THL som vill få bukt med problemet.

– Folk i alla åldrar kan helt fritt köpa kalsonger. I dag kan man till och med köpa kalsonger i mataffären, säger Untamo Väli–Huomio vid THL i ett pressmeddelande.

THL vill att finländarna ska använda kalsonger till det som de ursprungligen avsågs för. Långkalsonger ska användas då det är kallt och underkläder ska bäras under kläderna. De ska inte kopplas ihop med alkohol, enligt THL.

– Det finns ingen säker gräns. Personligen skulle jag inte ens dricka någon svag dricka i kalsonger, för det blir lätt en vana, säger Väli–Huomio.

Lunette lanserar en ny menskopp i guld som innehåller 5,5 gram 24 karats guld. Det finns ett begränsat antal menskoppar. Därför lönar det sig att vara snabb, skriver Lunette på Facebook. Då man klickar på länken för att köpa menskoppen avslöjar företaget ändå att det rör sig om ett aprilskämt.

Skatteverket söker deltagare till sitt nya tv–program. I programmet gör Skatteverkets tjänstemän hembesök för att hjälpa personer i skattefrågor och diskutera andra trevliga ämnen. På Facebook har Skatteverket publicerat en video för att locka personer att anmäla sitt intresse.

Björnkiss och mikrochip i pannan

Vasabladet rapporterar om en småbarnsmamma som tröttnade på vargskräcken och därför har beställt en hudkräm med björnkiss för sina barn. Varje morgon smörjer mamman sina döttrar med "björnkräm" för att hålla vargarna på avstånd.

Krämen är importerad från Australien och är allergitestad. Företaget Australian Nature Kitten Association, ANKA är ledande i Australien när det gäller hudvårdsprodukter.

Museikortet meddelar att de utöver korten i plast nu lanserar ett mikrochip–implantat. De som anmäler sitt intresse på måndagen får chipet insatt i sin kropp gratis.

– Framför allt unga vuxna upplever att plastkortet tar mycket plats i plånboken. Man kan också glömma det hemma. En app skulle vara en lösning men vi hittade på en bättre lösning, säger Seppo Honkanen, utvecklingschef för Museikortet i ett pressmeddelande.

Chipet är 3x5 millimeter stort och kan opereras in i till exempel handen eller pannan.

Turku Airshow berättar på Facebook att en flygflottilj från Nordkorea uppträder på Finlands Flygförbunds 100–årsjubileum i juni. Gruppen från Nordkorea heter Kims änglar och består av enbart kvinnor. De uppträder för första gången utanför Nordkorea.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas i Letala som är kända för sin läsk skriver på sin webbplats att de börjar sälja sill. Sillen ska säljas i Nystad och företaget ska i samband med den nya produkten återta sitt ursprungliga namn Fisutta Oy.

– Vi hade bestämt att vi en dag ska slutföra det vi en gång påbörjade. Nu lanserar vi äntligen vår fisk på marknaden, säger bolagets vd Rami Aarikka.

De ivrigaste köparna kan köpa sillen redan på måndagen i företagets fabriksbutik. Sillen börjar säljas i hela landet från och med den 8 april.

45 kilometer lång skidlift

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg säger att hon tänker sluta strejka för klimatet.

– Efter att ha pratat med så många av våra ledare har jag insett att de har klimatkrisen under kontroll, de förstår allvaret och är redo att agera, skriver 16–åriga Thunberg på Twitter.

Det tog inte länge innan Thunberg i ett nytt inlägg avslöjade att hon förstås bara skämtar.

I Sverige skriver även Skistar att de ska bygga en 45 kilometer lång gondollift mellan den norska skidorten Trysil och den svenska skidorten Sälen. Dessutom ska en ny flygplats, Scandinavian Mountains Airport invigas i december.

– Skistar Trysil Sälen Resort blir en del av satsningen mot den utländska marknaden. Vi kommer nu att kunna erbjuda skidåkning i ett område som spänner över två länder, allt med en Skandinavisk inramning och med direkt närhet till en internationell flygplats, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar Sälen i ett pressmeddelande.

nöje

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning