Greta Thunberg på omslaget till anrik tidskrift

Greta Thunberg tillsammans med italienska ungdomar i Rom under en skolstrejk för klimatet. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Klimataktivsten Greta Thunberg pryder omslaget till Time Magazines nästa nummer. Sedan tidigare finns hon på tidskriftens lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

– Allt kändes meningslöst, det kändes inte som att det var någon idé att gå till skolan om det inte finns någon framtid, säger hon till tidningen om varför hon startade sin klimatstrejk som gjort henne känd i hela världen.

Nu har skolan blivit en fristad och hon beskriver hur det känns som att hon lever i två olika världar. "Här är jag bara en tyst tjej och där är jag väldigt känd".

Greta Thunberg tar även upp hur hon hanterar hoten och hatet på nätet.

– Det är ganska roligt när det enda folk kan göra är att håna dig, eller prata om ditt utseende eller din personlighet. Det betyder att de inte har några argument, eller inget annat att säga, säger hon till tidningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning