Greta Thunberg leder klimatmarsch i Kanada

Greta Thunberg under klimatmarschen i Kanada. Bild: Andrej Ivanov/AP/TT

Klimataktivisten Greta Thunberg vandrar tillsammans med tusentals andra människor i kanadensiska Montréal. Samtidigt slår hon tillbaka mot USA:s president Donald Trump och säger att hans hån bara visar att budskapet blivit "för högljutt att hantera".

Den 16-åriga svenskan hade kanadensiska ursprungsinvånare vid sin sida när hon höll ett kort tal inför marschen. Greta Thunberg bjöd in dem eftersom de ofta är först i ledet att påverkas av klimatförändringarna, enligt henne.

Samtidigt gav hon svar på tal till sina kritiker, däribland Donald Trump och den kanadensiske parlamentsledamoten Maxime Bernier.

– Jag antar att de måste känna att deras världsbild eller deras intressen hotas av oss. Vi har blivit för högljudda för folk att hantera så de försöker tysta oss. Vi borde också ta det som en komplimang, sade hon till reportrar inför marschen.

Uppskattningsvis 400 000 demonstranter har slutit upp i marschen, enligt organisatören. I slutet av vandringen är planen att Thunberg ska hålla tal.

Tidigare på fredagen träffade hon Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som tackade henne för att hon mobiliserar många, särskilt unga, i klimatfrågan. Thunberg svarade att han inte gör tillräckligt för att motverka klimatförändringarna.

Start i Nya Zeeland

Startskottet för den globala klimatstrejken gick i Nya Zeeland. Skolelever i uniform, ungdomar på skateboard och aktivistveteraner trängdes på gatorna i huvudstaden Wellington.

Det var trångt på gatorna runt Nya Zeelands parlament i Wellington. Bild: Nick Perry/AP/TT

På skyltar gick det att läsa budskap som "Vi skolkar för att lära er en läxa" eller "Det som Greta sade", med hänvisning till Thunberg som tillsammans med rörelsen Fridays for Future inspirerat till klimatmanifestationerna.

Enligt de nyzeeländska organisatörerna demonstrerade omkring 170 000 personer på olika håll i landet, vilket motsvarar 3,5 procent av landets befolkning.

– Människor har all rätt att vara arga. Min generation borde inte vara här och missa skolan. Men det är verkligen viktigt för mig att vi är här ute och tar ställning mot andra generationer som har förstört vår planet, sade 13-årige James Capie till nyhetsbyrån AFP.

I Finland ordnades protester på minst 22 orter och tusentals människor samlades utanför Riksdagshuset i Helsingfors.

Protester i Helsingfors. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Protester världen över

Stora folkmassor marscherade i bland annat Ryssland, Indien, Sydkorea, Nederländerna och Ungern.

I Italien slingrade sig folkmassor med tiotusentals människor genom Rom och Turin och protester organiserades i åtminstone 160 städer. Utbildningsministern Lorenzo Fioramonti uppmanar skolorna att se klimatstrejkande som giltig frånvaro.

Marschen genom Rom, Italien, under parollen "Förändra systemet, inte klimatet". Bild: Massimo Percossi/Ansa via AP/TT

I Uganda tågade ett hundratal barn med skyltar längs en grusväg, enligt bilder i sociala medier från Fridays for Futures konto.

Protester i nederländska Haag. Bild: Mike Corder/AP/TT

Demonstranter korsar en bro över Donau i Budapest, Ungern. Bild: Marton Monus/MTI via AP/TT

Elever demonstrerar i sydkoreanska Seoul. Bild: Ahn Young-joon/AP/TT

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning