Greta Thunberg har gått i land för klimatmöte efter tre veckor till havs

Greta Thunberg vinkar från katamaranen som närmar sig hamnen Doca de Santo Amaro i Lissabon. Bild: RAFAEL MARCHANTE/TT-Reuters

Greta Thunberg har anlänt till Lissabon efter nästan tre veckor till havs. Hennes ankomst till Portugal möttes av jubel, applåder och människor som i kör sjung "welcome Greta".

– Man ska inte underskatta kraften i arga barn, sade Greta Thunberg på plats i Lissabon.

Den svenska klimataktivisten klev av båten på tisdagseftermiddagen tillsammans med en skylt med det numera världskända budskapet "skolstrejk för klimatet" i sin hand.

Uppståndelsen inför den 16-åriga svenskans ankomst till Portugal har varit enorm och många människor hade tagit sig till hamnen Doca de Santo Amaro i Lissabon för att välkomna henne tillbaka till Europa.

– Jag är så tacksam för att ha fått göra den här resan, sade Thunberg på en pressträff efter att hon klivit i land.

Madrid på fredag

Från Lissabon ska Greta Thunberg nu ta sig till klimattoppmötet COP25 i Spanien som drog igång på måndagen. Det flyttades hastigt från Chile till Spanien och tvingade Greta Thunberg att ordna lift över havet, eftersom hon inte flyger av klimatskäl. Hon ska nu stanna i Lissabon några dagar innan hon beger sig mot Madrid och fredagens klimatmarsch.

– Vi klimataktivister kommer att fortsätta att göra vad vi kan, resa runt och sätta press på de med makt och se till att de prioriterar det här (klimatet), sade hon.

– Man ska inte underskatta kraften i arga barn. Vi är arga, frustrerade och vi har goda skäl till det. Om man vill att vi ska sluta så får man sluta göra oss arga.

"Händelserik resa"

Youtuber-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu erbjöd Thunberg skjuts efter att mötet i Chile flyttats och i november avseglade hon tillsammans med besättningen och sin pappa Svante Thunberg från Virginia på USA:s östkust mot Portugal på den knappt 15 meter långa katamaranen "La Vagabonde".

– Det är inte rekommenderat att korsa Atlanten så här års. Det har varit en händelserik resa, sade Whitelum på pressträffen.

– Jag är glad över att få ha varit en liten del av Greta resa, sade han.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning