Greta Thunberg anklagar Finland för dubbelmoral

Klimataktivisten Greta Thunberg uppmanar den finska regeringen att stoppa energibolaget Fortums investering i tysk kolkraft. Bild: Jessica Gow/Lehtikuva

Den rikssvenska klimataktivisten Greta Thunberg riktar hård kritik mot energibolaget Fortums investeringar i tysk kolkraft.

"Det statsägda finska energibolaget Fortum öppnar ett nytt kolkraftverk i Tyskland i sommar. De som är involverade hävdar att de är 'klimatledare', men det här är raka motsatsen till ledarskap. Det här är ett misslyckande", skriver Thunberg på Twitter.

Den tyska grenen av Thunbergs organisation Fridays For Future har därtill skickat ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP), Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) och miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) som uppmanas att stoppa kolkraftverket i Datteln.

Enligt Fridays For Future i Tyskland är det en finsk regeringsfråga eftersom den finska staten är majoritetsägare i Fortum.

"Samtidigt som ni har meddelat att kolkraften ska avvecklas i Finland före 2029 så kommer Västeuropas enda nya kolkraftverk i Datteln att fortsättningsvis förstöra klimatet i tio års tid efter det", skriver Fridays For Future till den finska regeringen.

Organisationen anklagar Finland för dubbelmoral och understryker att investeringen äventyrar Finlands roll som klimatpolitiskt föredöme.

"Den finska regeringens dubbelmoral är sorglig eftersom ni en gång betraktades som en klimatledare som skulle omsätta ord till handling. Er dubbelmoral är också farlig med tanke på mänsklighetens framtid", skriver Fridays For Future i brevet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning