Grenfell Tower-renovering präglades av snålhet - materialen billiga och brandfarliga

Branden i Grenfall Tower antas ha spridits på grund av den lättantändliga isoleringsplasten i byggnadens fasadklädsel. Bild: Lehtikuva / Daniel Leal-Olivas

Anställda som skulle renovera Greenfell Tower i London hade uppmanats minska renoveringskostnaderna, rapporterar Times och BBC.

Enligt brittiska medier hade byggentreprenörerna år 2014 uppmanats att byta husets fasadklädsel till material som var cirka 300 000 pund billigare (cirka 340 000 euro). Dessa material gjorda av aluminium var inte lika brandsäkra som de tidigare fasadmaterialen.

Cirka 80 personer dog i branden i Greenfell Tower den 14 juni. Branden misstänks ha spridits på grund av den lättantändliga isoleringsplasten som användes som byggnadens fasadklädsel.

Totalt ska cirka 600 höghus runtom i Storbritannien, som misstänks ha byggts med samma material som Greenfell Tower, undersökas.

Hittills har inga av de sammanlagt 137 granskade byggnader godkänts i säkerhetstesten. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46