Greklandskännaren Lod ett vapen för Finland

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Robin Lod har en given roll i startelvan mot Grekland. Med sin fysik, fina vänsterfot och ständig löpningar är han ett av vapnen då Finland ska försöka riva upp hål i den namnstarka grekiska försvarsmuren.

ATEN

Lod gjorde drygt 100 matcher och 14 mål för Atenklubben Panathinaikos innan han inför denna säsong lämnade Akropolis och Parthenon bakom sig för spel i Segunda division och Sporting Gijon.

Under sina tre år byggde han upp ett visst vänskapsband med den fascinerande, kaotiska och ständigt varierande grekiska huvudstaden. Och vänner har han kvar i Aten. Bland annat grekiska landslagsmittfältaren Dmitris Kourbelis.

– Vi brukar skicka sms åt varandra. Efter 2-0 till oss i Tammerfors skickade jag lite flera än han, skrattar Lod.

I kväll lär de två före detta lagkamraterna mötas på Olympiastadion i Aten. Någon storpublik lär matchen inte generera, 10 000 pers vore en bra siffra, men insatserna är det inget större fel på. Grekland måste vinna, Finland har till och med råd att förlora med ett mål och ändå säkra gruppsegern redan före avslutningen mot Ungern på bortaplan på söndag.

- Vi kan inte gå in och fokusera på att förlora med ett mål. Det är givetvis bra att vi vet vad som gäller och att vi kan reagera taktiskt sett under matchens lopp om så krävs men utgångspunkten är att vi går för seger, säger Lod.

Helsingforsaren Lod är bara 25 år ung men på något sätt känns det som att han varit med länge. Debuten i landslaget skedde 2013, HJK byttes mot Aten 2015 och nu tjänar han sitt levebröd i Spanien. Lod hör spelarna som inte räds utmaningar och som vågar ta för sig också i nya omgivningar. Ett avväpnande och ofta förekommande leende har säkert också hjälpt honom. Artiga, vänliga och duktiga människor brukar klara sig.

Historierna om grekisk fotboll är många. WC-stolar som kastas in på planer, ölburkar som kommer farande mot spelarnas huvuden och så korruptionen som fått en del trogna fans att dra öronen åt sig.

– Vi spelade en hemmamatch mot PAOK. Deras fans kastade in saker på planen. Panathinaikos bötfälldes. Varför vet jag inte. Då vi senare samma säsong mötte dem på bortaplan fick en av våra spelare ett mynt i huvudet. den gången valde förbundet att blunda för incidenten. Man vet aldrig vad man ska förvänta sig inom grekisk fotboll.

Vad förväntar du dig av Grekland i kväll?

- Svårt att säga faktiskt. Sannolikt vill de ju spela bra inför hemmapubliken men samtidigt kan små saker under matchen få dem att tappa fattning.

Hur ställer Finland upp?

– Som vi brukar. Viktigast för oss att vi ser detta som en otrolig möjlighet. Vi har gjort ett grymt jobb för att ha gett oss denna chans, säger Lod.

Hur går det för Finland mot Grekland?

Laddar ... Laddar ...

Lukas Hradecky; Albin Granlund, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen; Robin Lod, Glen Kamara, Joni Kauko, Pyry Soiri; Teemu Pukki, Jasse Tuominen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning