Greklands kris blir akut igen

Bild: Lehtikuva/Louisa Gouliamaki

Den ekonomiska krisen i Grekland tillspetsas. Stödgivarna är oense, och dessutom kompliceras ekvationen av en helt ny faktor.

Konflikten mellan euroländerna och Internationella valutafonden IMF om det senaste stödpaketet till Grekland har pyrt ända sedan den dramatiska sommaren 2015 då Grekland räddades från akut ekonomisk, politisk och social kollaps genom ett åtgärdsprogram värt 86 miljarder euro. IMF är med i paketet, men bara på ett tekniskt plan, inte som finansiär.

Nu tornar molnen igen upp sig över Aten.

I juli ska Grekland betala nästan 7 miljarder euro till långivarna. Då måste Grekland få en delbetalning av stödpaketet. Men euroländerna, med Tyskland i spetsen, säger att om IMF inte kommer med fullt ut så upphör stödprogrammet.

I början av veckan publicerade IMF sin årliga rapport om Grekland. Där upprepar fonden att Greklands skulder måste skrivas ned för att landet ska få sin ekonomi på fötter.

IMF och euroländerna är också oeniga om hur stort budgetöverskott Grekland ska ha. IMF accepterar ett mindre underskott, förutsatt att euroländerna går med på att skriva ned Greklands skulder.

Men euroländerna med Tyskland, Nederländerna och Finland i spetsen säger lika bestämt som tidigare nej till alla nedskrivningar.

Eurogruppens finansministrar möts den 20 februari. Det har blivit en deadline för beslut om Grekland eftersom det är det sista mötet före valet i Nederländerna, som kommer först i årets valkalender. En kris i Grekland av samma dimensioner som sommaren 2015 är bensin på brasan för alla EU- och eurokritiska rörelser.

Dessutom finns det en ny faktor som komplicerar situationen. Donald Trump.

Trump vill utse Ted Malloch till ambassadör i EU. Malloch är öppet EU-fientlig, i så hög grad att de tre största grupperna i EU-parlamentet vill att kommissionen vägrar att acceptera utnämningen. I färska intervjuer tror han att euron kollapsar inom 18 månader.

Om Malloch talar med presidentens röst ger Greklandskrisen Trump ett ypperligt medel att påskynda EU:s sönderfall.

USA kan genom sitt veto stoppa IMF:s medverkan i stödpaketet, även om man lyckas nå en kompromiss som banar väg för fonden.

Då faller hela stödpaketet tillbaka i famnen på euroländerna. Men den politiska osäkerheten gör att det är långt ifrån säkert att de kan eller vill ta emot det.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning