Grekland har fått sin första kvinnliga president – "Det grekiska samhället präglas fortfarande av kvinnodiskriminering"

Ekaterini Sakellaropoulou blir Greklands första kvinnliga statschef i modern tid. Bild från 2018.. Bild: Dimitris Kapadais/TT-AP

Grekland ansluter sig till raden av länder med kvinnliga ledare. Ekaterini Sakellaropoulou har av parlamentet i Aten röstats fram som Greklands första kvinnliga statschef i modern tid.

En stor majoritet från både regerings- och oppositionssidan sade på onsdagen ja till Ekaterini Sakellaropoulou, som därmed tillträder presidentposten i mars.

Oppositionsledaren och tidigare premiärministern Alexis Tsipras beskriver Sakellaropoulou som en "exceptionell domare" och människorättsförsvarare. Hon är dotter till en domare i Högsta domstolen i Grekland, och jurist utbildad i bland annat Paris.

Hon har fyra decenniers erfarenhet i det grekiska rättssystemet och har senast varit ordförande i Statsrådet (Symvoulio tis Epikrateias), Greklands högsta förvaltningsdomstol.

– Vi behöver inte hymla, det grekiska samhället präglas fortfarande av diskriminering mot kvinnor, har premiärminister Kyriakos Mitsotakis sagt.

– Det förändras nu, med början i toppen.

Den grekiska presidentposten är till största delen ceremoniell. Sakellaropoulou har flera kvinnliga kollegor på motsvarande poster i andra europeiska länder, exempelvis Zuzana Caputova i Slovakien och Kersti Kaljulaid i Estland.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning