Grekland lättar upp steg för steg

Grekisk kliché från Aegiali på ön Amorgos. I blir turistsäsongen något helt annat än vanlig. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson/TT

Också Grekland signalerar lättnader av virusrestriktionerna. Småföretag som frisörsalonger får öppna igen i maj. Längre fram kan andra verksamheter följa efter, till exempel hotell. Men turistsäsongen är till stor del bortom räddning.

På tisdag kommer premiärminister Kyriakos Mitsotakis att berätta mer om lättnaderna, enligt en talesperson för regeringen.

Restriktionerna kommer att lyftas stegvis så att effekterna på folkhälsan kan utvärderas efter hand, uppger talespersonen Stelios Petsas.

Grekland införde nationellt nödläge den 23 mars, inklusive utegångsförbud. För att få lämna sina hem har grekerna varit tvungna att informera myndigheterna och motivera sina ärenden. Annars har de riskerat böter.

Skolor, kaféer, hotell, museum, arkeologiska utgrävningsplatser och de flesta restauranger och butiker har varit nedstängda. Livsmedelsbutiker, banker och matutkörningsfirmor är några av de få verksamheter som tillåtits.

Knäckt tillväxt

Restriktionerna gäller till den 4 maj. Därefter kan småföretag åter slå upp dörrarna. Men med stränga villkor för hur många som tillåts vara samlade hos till exempel frisören.

Under loppet av maj och juni kommer större rörelser, restauranger och kyrkor att kunna återöppnas.

Först i slutet av juni kan det bli aktuellt för vissa hotell, enligt Stelios Petsas. Omfattningen hänger på hur mycket transporter som är tillgängliga.

Grekland var på god väg att hämta sig ekonomiskt när coronaviruset ritade om kartan för det starkt turismberoende landet. Nu talas det om recession och tillväxten väntas falla med 5–10 procent. Tappade intäkter från turismen är huvudförklaringen; näringen svarar för cirka en femtedel av bruttonationalprodukten.

Massor av jobb

I fjol reste över 31 miljoner människor till Grekland och turismintäkterna ökade med nära 13 procent till motsvarande runt 18 miljarder euro, enligt Greklands centralbank. Under högsäsong på sommaren jobbar över 200 000 personer enbart på de grekiska hotellen, enligt Hellenska hotellkammaren.

Men precis som för andra stora turistländer runt Medelhavet måste Grekland räkna med att årets turistsäsong blir mer eller mindre förstörd, efter flygstopp och en tsunami av avbokningar. Möjligen kan en uppryckning ske till sensommaren.

I virusstatistiken har Grekland – hittills – klarat sig bättre. På måndagen fanns registrerat 134 döda och drygt 2 500 bekräftat smittade, enligt Johns Hopkins University. Detta i en befolkning på runt 10,7 miljoner.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning