Grekiskt flyktingläger "nära kokpunkten"

Migranter och flyktingar i det överbefolkade flyktinglägret i Moria på den grekiska ön Lesbos i våras. Arkivbild. Bild: TT/AP/Petros Giannakouris

Över 7 000 människor bor för närvarande i flyktinglägret i Moria på den grekiska ön Lesbos, ett läger byggt för 2 000 personer. Nu varnar FN:s flyktingorgan UNHCR för att situationen är nära kokpunkten.

Allt fler i lägret – där en fjärdedel är barn – lider av psykiska problem, och möjligheterna att behandla dem är otillräckliga, säger UNCHR:s talesperson Charlie Yaxley.

UNHCR uppmanar därför grekiska myndigheter att skynda på förflyttandet av människor som har rätt att söka asyl till fastlandet.

De flesta som anländer till Lesbos för att söka asyl i Europa kommer från Syrien, Irak och Afghanistan.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54