Grekiska protester mot nya flyktingläger

En person visar sig missnöje mot bygget av nya läger, som ska ersätta nuvarande läger på öarna Lesbos, Samos och Chios. Bild: Michael Varaklas/AP-TT

Lokalinvånare på de grekiska öarna Lesbos och Chios protesterar mot bygget av nya flyktingläger.

Kravallpolis har skickats till öarna där hundratals lokalbor samlats för att visa sitt missnöje. Bilar och sopbilar har placerats på vägarna för att hindra byggfordon att ta sig till platserna där lägren, som ska ha kunna inhysa upp till 7 000 personer var, ska byggas.

Tv-bilder visar hur maskerade demonstranter på orten Mesta kastar sten mot kravallpolis som gått iland på ön Chios. Efter veckor av fruktlösa samtal med lokala myndigheter beslutade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i helgen att planen med bygget ska fullföljas – trots motståndet.

– Arbetet kommer att inledas omedelbart och det kommer att färdigställas. Det finns ingen återvändo, sade Mitsotakis.

Över 38 000 flyktingar trängs redan i läger på öarna Lesbos, Samos, Chios, Leros och Kos trots en kapacitet som är begränsad till runt 6 000 personer. Oppositionspartiet Syriza kallar den konservativa regeringens agerande för odemokratiskt.

Hjälporganisationer som Rädda barnen och Läkare utan gränser rapporterar om undermåliga förhållanden och utbredda problem med såväl fysisk som psykisk hälsa i de överfulla lägren. Det finns över 5 000 ensamkommande barn i lägren. Grekiska myndigheter har vädjat till de andra EU-länderna om hjälp med att ta hand om de asylsökande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning