Grekisk varm smörgås

Grekisk varm smörgås med stekt aubergine, tomat och två sorters ost är en vegetarisk favorit. Bild: TT

Varm smörgås kanske låter oengagerat. Men med aubergine, tomat och två sorters ost börjar det likna något.

För 4 personer, 15 minuter

4 skivor ljust lantbröd (gärna grekiskt)

1 stor aubergine

4 tomater

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 msk hackad färsk timjan + lite till garnering

100 g fetaost

salt och svartpeppar

riven ost med bra smältegenskaper

Att äta till:

blandade blad

Gör så här:

1. Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg dem i ett lager på plåt med bakplåtspapper. Riv eller pressa vitlöksklyftan i en skål. Blanda med ett par matskedar olivolja och pensla skivorna (spara lite vitlöksolja till bröden). Salta lätt och rosta några minuter i ugnen på 200 grader så de får färg.

2. Pensla fyra skivor ljust lantbröd med vitlöksolja. Fördela de rostade aubergineskivorna på bröden, fortsätt med smulad fetaost, hackad timjan, svartpeppar och skivad tomat. Toppa med riven, smakrik ost med bra smältegenskaper.

3. Sätt in smörgåsarna i ugnen på 200 grader. Gratinera tills det översta ostlagret har smält och smörgåsarna fått lite färg. Ta ut och toppa med timjan och servera blandade salladsblad.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning