Greenpeace läckte dokument – debatten om TTIP hettade till

Greenpeace har smällt upp ett så kallat "läsrum" rakt framför Brandenburger Tor i centrala Berlin där förbipasserare kan titta in och bläddra i de hemliga dokumenten. Bild: KAY NIETFELD

Miljöorganisationen Greenpeace offentliggjorde på måndagen dokument som avslöjar allvarliga problem i förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP.

– Dokumenten avslöjar att man kompromissar kring medborgerliga rättigheter för att företagen ska uppnå vinster. Borde vi få en möjlighet att påverka nu, då vår hälsa står på spel, eller ska vi tvingas vänta på att skadan redan är skedd, frågade sig Sylvia Borren som leder Greenpeace i Nederländerna.

Nederländska Greenpeace har kommit över en del av texten i avtalsutkastet från den senaste förhandlingsrundan, som ägde rum i april. Det rör sig om nästan 250 läckta dokument.

Enligt Greenpeace visar dokumenten bland annat att TTIP skulle ge företagen ökad makt och betydligt försvaga miljö- och konsumentskyddet. TTIP skulle ge amerikanska bolag möjlighet att påverka EU-lagstiftningen genom olika grupper och kommittéer.

Men EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström skriver i en kommentar att oron är obefogad.

– Det förtjänar att sägas om och om igen: Inget handelsavtal som EU ingår kommer någonsin att sänka nivån för konsumentskydd, livsmedelssäkerhet eller miljön.

EU är världens största handelsmakt med en andel på cirka 16 procent. USA är världens näst största importerare och tredje störst inom exporten.

EU har ett klart överskott i sin utrikeshandel, USA:s handelsbalans är däremot negativ.

EU:s sammanräknade bnp är 19 500 000 miljoner dollar, medan USA når upp till 17 400 000 miljoner dollar.

EU har 508 miljoner invånare medan USA har 319 miljoner invånare.

Oroade konsumenter

EU och USA har förhandlat om frihandels- och investeringsavtalet sedan 2013. Meningen med avtalet är att röja undan handelshinder och förenhetliga standarder. Målet har varit att avtalet ska vara klart i år.

Enligt en EU-finansierad undersökning skulle avtalet ge EU en finansiell nytta på 120 miljarder euro och USA en nytta på 95 miljarder euro.

Många har dock oroat sig bland annat för att frihandelsavtalet skulle öppna för genmodifierad mat från USA.

Enligt Greenpeace tyder de läckta dokumenten på att företagens strävan efter vinster skulle gå före allt annat.

– Vi vill att EU-medborgarna, politikerna och finansvärlden ska få ta del i den här debatten. De som förhandlar om avtalet måste publicera de senaste dokumenten i sin helhet så att vi kan föra en öppen debatt, krävde Borren.

Malmström: Missförstånd

Malmström säger att Greenpeace missförstått dokumenten. Pappren som läckts består endast av uppgifter om utgångspunkterna för förhandlingarna, inget annat.

– Och det borde inte komma som en överraskning att det finns områden där EU och USA är av olika åsikt.

Malmström betonar att EU inte hemlighållit förhandlingarna, utan efter varje förhandlingsrunda har unionen publicerat rapporter om förhandlingarna och om EU:s förslag. 

Sysselsättningen:

Avtalet skulle uppskattningsvis utöka EU:s sammanräknade bnp med 120 miljarder euro. Avtalet skulle ge ekonomin mer fart vilket också skulle påverka sysselsättningen positivt.

De positiva följderna förklaras av att tullar och andra handelshinder avlägsnas eller lindras. Europeiska företag skulle också få möjligheten att konkurrera om offentliga projekt i USA. Olika standarder skulle avlägsnas.

Konsumentskyddet:

Det finns olika syn på konsumentskyddet. EU-kommissionen och de som förespråkar avtalet hävdar att konsumentskyddet i EU skulle stanna på samma nivå eller till och med bli bättre. Bland annat i fråga om livsmedelssäkerheten skulle ingenting ändras. Enligt kommissionen är EU och USA eniga på den här punkten.

De mer kritiska är rädda för att avtalet leder till att genmodifierad mat eller hormonkött från USA skulle importeras till Europa. På de här punkterna är USA:s lagstiftning mindre sträng.

Miljöskyddet:

Också på den här punkten går åsikterna isär. Förespråkarna säger att EU inte behöver ändra på sina miljöbestämmelser. Kritikerna bedömer att EU-länderna i framtiden inte längre kan begränsa handel genom att hänvisa till miljöskäl.

Källor: EU-kommissionen, Greenpeace

Här projiceras texter ur de läckta dokumenten på parlamentshuset i Berlin. Bild: RUBEN NEUGEBAUER / GREENPEACE / HANDOUT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning